Учени създадоха 1000-ядрен процесор

Наскоро Intel отрече, че има каквито и да е конкретни планове за създаване на процесор с 1000 ядра. Група учени обаче отправиха сериозно предизвикателство към гиганта в чип индустрията със своя 1000-ядрена разработка, съобщи dailymail.co.uk.

 
Чипът с 1000 ядра е проектиран на програмируема матрица FPGA  

Екип от Университета Глазгоу и Масачузетския технологичен институт начело с Вим Вандербаухед е създал процесор на основата на FPGA (програмируема интегрална схема, известна още като вентилна матрица), който има 1000 ядра и е многократно по-бърз от сегашните чипове за настолни системи.

Всяко от ядрата изпълнява отделен набор от команди, като за целта в матрицата са създадени над 1000 логически вериги. За да ускорят работата на чипа, проектантите са вградили памет във всяко ядро.

По време на тестовете процесорът е постигнал скорост от 5 гигабайта в секунда, което е 20 пъти повече отколкото при обработка на същите данни с най-мощните в момента настолни процесори.

В следващите няколко години FPGA-решенията ще се срещат все по-често в потребителската електроника. Освен че са по-бързи, тези чипове консумират по-малко енергия. Екипът на Вандербаухед ще покаже 1000-ядрения процесор през март 2011 г. на конференция в Белфаст.

Коментар