Атакуват продажбата на Novell

Организацията OSI поиска от антимонополния комитет на Германия да разследва продажбата на Novell. През ноември м.г. Novell сключи сделка с Attachmate за сумата от 2,2 милиарда долара, което разтревожи застъпниците на отворения код, най-вече заради огромния брой патенти, които притежава компанията.

Както е известно, преди седем години Novell придоби правата върху немската Linux дистрибуция SUSE за сумата от 210 милиона долара.
Патентите, които Nokia притежава, досега никога не са използвани срещу отворения код, а в много случаи дори са помагали срещу патентни атаки, отбелязва opensource.org.
Миналия месец пък стана ясно, че консорциумът CPTN, в който влизат Microsoft, Oracle, Apple и EMC, е предложил да изкупи 882 патента, принадлежащи на Novell, от сделката с Attachmate.
Именно това е разтревожило обществото на отворения код и подтикнало OSI (Open Source Initiative) да поиска от антимонополните органи да обърнат внимание на предполагаемата продажба на интелектуална собственост.

по темата: „Атакуват продажбата на Novell”

добавете коментар...

  1. ИТ издевателство

    Май само таблицата за умножение още не е патентована. DMCA развърза ръцете на адвокатите да правят планини от пари чрез изнудване и сега патентният тероризъм вече не може да бъде спрян.

Коментар