Facebook излезе начело по посещения в САЩ

Facebook открадна короната на Google на най-посещаван уебсайт в американския интернет – социалната мрежа на свой ред стана най-посещаваният сайт, поне сред уеб-потребителите в САЩ, сочи ново проучване на интернет изследователската компания Experian Hitwise.

Социалната мрежа е била най-посещавания сайт сред американците за първи път миналата година, постигайки 8,93% от всички посещения за периода януари-ноември 2010 г., твърдят от Experian. Google, лидерът в света на интернет търсенето, слиза на второ място с 7,19% от посещенията. Следват Yahoo! Mail (3,52%), Yahoo (3,30%) и YouTube (2,65%).

Е, ако се вземат предвид всичките сайтове на Google, като YouTube и Gmail, то фирмата все пак може да излезе водач в класацията с 9,85% от посещенията, пред Facebook и групата сайтове на Yahoo.

От друга страна, анализаторът Грег Стърлинг от SearchEngineLand.com предупреждава, че проучването на Hitwise не отчита посещения на уебсайта чрез мобилни устройства като мобилни телефони или таблети, както и броя на търсенията чрез браузъра на Google Chrome.

Така или иначе цифрите са показателни за това, че растежът на Facebook е драматичен и социалната мрежа дава заявки да детронира лидера Google. Мрежата има повече от 500 милиона активни потребители на месец, а според ComScore е привлякла 647 500 000 уникални посещения през ноември.

Коментар