Chrome достигна 10% пазарен дял

Всеки десети потребител в интернет сърфира с браузър Chrome, показва статистика на изследователската компания Net Applications за декември. Браузърът на Google е увеличил пазарния си дял от 9,3% през ноември до близо 10% през декември.

Подобен ръст подхранва амбициите на Google да разработва и промотира нови възможности като Native Client, SPDY, WebP и False Start, които ускоряват уеб и го правят по-мощна платформа за приложения, отбеляза CNET News.

Новият браузър на Microsoft – Internet Explorer 9, който все още е на етап тестове, е увеличил дела си 0,4% през ноември до 0,5% през декември. Версия 9 дава шансове на Microsoft да запази голямата си преднина при браузърите (дял от 57,8% през декември, спрямо 57,1% през ноември), защото ръстът на Chrome е за сметка именно на IE.

Firefox, вторият по популярност браузър в света, не показва почти никаква промяна в пазарния си дял, който е е около 22.8% през декември.

Apple Safari расте от 5.6% през ноември до 5.9% през декември, а норвежкият Opera остана на ниво около 2.2%.

Тъй като използването на браузъри като цяло расте, то дори и тези, които запазват непроменен процентния си дял, на практика са увеличили потребителската си база.

Коментар