Виваком пусна услуга за мобилни плащания и банкови преводи

Виваком стартира нова услуга, която позволява на клиентите на телекома да осъществяват мобилни плащания и банкови преводи. VIVA Pay представлява своеобразен мобилен портфейл, който превръща телефона в ежедневно средство за банкиране, пазаруване и идентифициране по електронен път, съобщи операторът.

Партньори на Виваком в новата услуга са операторът на платежна система СЕП България АД, Алианц Банк България АД и Пощенска банка АД.

С мобилния портфейл, предоставян от Виваком, всеки потребител получава директен достъп от мобилния си телефон до банковите си сметки, за да извършва парични преводи в цяла България, да пазарува в мрежата от търговски обекти (вкл. Пикадили, Елемаг, KFC и др.), да пазарува онлайн, както и да проверява баланса и оборотите по сметките си.

Освен това клиентите на VIVA Pay ще разполагат и с електронно портмоне, с което ще могат да плащат малки суми до 20 лева на каса в търговски обекти, чрез RFID чип, който ще получат при активация на услугата в банка-партньор.

За да могат да използват VIVA Pay, клиентите на Виваком трябва да имат банкова сметка в някоя от банките-партньори и да сменят своята сегашна SIM карта с нова VIVA Pay карта – безплатно и без да се налага промяна на абонатния номер.

Разликата между двете карти се състои в това, че на новата ще е инсталирано специалното приложение за мобилен портфейл, както и електронен подпис, нужни за управление на банковите средства от телефона. VIVA Pay приложението е съвместимо с над 95% от телефоните на пазара.

Сигурността на всяка транзакция е гарантирана от вградения електронен подпис, както и от персоналния идентификационен код (PIN), който се въвежда през мобилния телефон директно в приложението. Това дава гаранция за най-високо ниво на сигурност сред всички платежни средства, достъпни на пазара, подчертаха от Виваком.

Услугата плащане през мобилен телефон е едно от най-напредничавите предложения, които тепърва ще стават все по-популярни на пазара. Подобни услуги са реализирани в Япония, Великобритания, Ирландия, Италия, Франция и Германия.

Анализаторите на сектора сочат, че мобилните разплащания имат потенциала до няколко години да се превърнат в масова услуга. Berg Insight прогнозира, че в световен мащаб броят на потребителите на мобилни банкови услуги ще нарасне до 913 милиона през 2014 г., като за сравнение през 2008 г. те са били 20 милиона  души.

Според прогнозите, мобилните банкови услуги ще привлекат 110 милиона потребители в Европа и 80 милиона в Северна Америка.

Коментари по темата: „Виваком пусна услуга за мобилни плащания и банкови преводи”

добавете коментар...

  1. Maya

    Как да платя частично като излиза цялата сума

  2. Gogo

    Виваком не предоставя нормални услуги за плащане. От известно време съм в чужбина и искам да заплатя остатъка от сметките си по банков път, но Виваком не поддържа плащания от чужбина и не предоставя банкови сметки за превод на сумите.

    В същото време обаче регулярно наема някакви колекторски фирми, които тормозят мои роднини, че ТЕ трябва да платят сметките, че разходите за услугите на колекторските фирми и разни съдебни дела, които смятали да заведат ще се трупат на сметката ми.

    Т.е. хем не могат да си оправят работите, хем хората им са виновни. Ако не се намери решение до една седмица как парите да мога да ги заплатя от чужбина, смятам да заведа дело срещу тези “телекомуникационни умници”.

  3. bobo

    Миналия месец пуснах предизвестие да не ми се подновява договора със Виваком.Първо ми казаха че това може да стане само в сряда и петък от 12.00 до 14.00часа. Взех си отпуска за сряда защото е в работно време – в сряда ми казаха че нямат бланки.
    Взех си отпуска и в петък – така е. Казваха ми в очите, ти си маймуна.

Коментар