Предстои бум в мобилните широколентови услуги

Броят на абонатите на мобилни широколентови услуги ще се удвои за година, прогнозира Ericsson. През 2010 г. те надхвърлиха границата от половин милиард в световен мащаб, а през 2011-та се очаква броят им да нарасне два пъти.

Най-голям брой абонати, около 400 милиона, ще бъдат концентрирани в Азиатския Тихоокеански регион, следван от Северна Америка и Западна Европа с над 200 милиона потребители всяка.

Проникването на мобилните широколентови услуги става все по-осезаемо, поради нарастващата употреба на смартфони, свързани лаптопи и таблети, поддържани от високотехнологични мрежи от ново поколение.

Потребителите на смартфони ползват все повече приложения и интернет услуги докато са в движение. Мобилният трафик на данни расте с бързи темпове в световен мащаб. През август 2010 г., Ericsson обяви, че този трафик се е утроил за една година.

2010-та беше много успешна и за LTE технологията. Към момента Ericsson е сключил търговски LTE договори с 11 оператора в цял свят. Почти половината от 16-те доставени от компанията мрежи вече функционират, а операторите и потребителите печелят от високоскоростния достъп, осигурен от LTE.

Потреблението на интернет и други медии се променя в резултат на въвеждането в експлоатация на бързи мрежи и възможността за употреба на различни устройства, включително и смартфони. Според проучване на TeliaSonera, направено сред нейните LTE абонати, около 23% от тях сега гледат повече онлайн телевизия, а 46% сърфират по-често в мрежата, докато са далеч от дома.

Поради увеличените скорости и намалената латентност, LTE мрежите активират висококачествено видео предаване, което привлича и професионални потребители, като радио-телевизионни компании и организации за обществена безопасност.

Ericsson прогнозира, че до 2015 г. броят на абонатите на мобилни широколентови услуги ще достигне 3,8 милиарда, като 95% от тях ще ползват  HSPA, CDMA и  LTE мрежи. CDMA е базиран върху CDMA2000 EV-DO технология, а LTE включва FDD-LTE и TDD-LTE технологии.

По данни на Световната асоциация на доставчиците на мобилно оборудване (GSA) от ноември 2010 г., повече от 99% от WCDMA операторите в световен мащаб са внедрили HSPA в мрежите си. Преминаването към HSPA Evolution е основна тенденция, белязала изминалата година. Над 20% от опeраторите са пуснали в действие HSPA Evolution мрежи за потребителите си.

Коментар