Нелегалният оборот ще е главен риск през 2011 г.

Дефицитът на ресурси и нелегалният оборот ще станат главни рискове, с които светът може да се сблъска през настоящата година. Ръст на сивата икономика и нелегалните пазари наред с продължаващи изменения на макроикономическо ниво прогнозират експерти от Световния икономически форум (WEF) в доклада "Глобални рискове-2011".

 
Нелегална търговия от над 1,3 трилиона долара създава огромни загуби за законния бизнес, отслабва стабилността на правителствата и ограничава възможностите за развитие

 

По оценка на специалистите, през 2009 година нелегалната търговия е възлизала на 1,3 трилиона долара и оттогава продължава да расте. Това създава огромни загуби за легалния бизнес, отслабва стабилността на правителствата и ограничава възможностите за развитие.

Ръст на нелегалната икономика подрива върховенството на закона и държи страните в нищета и нестабилност. Крайно необходимо е ефективно международно сътрудничество за преодоляване на проблема, се казва в доклада.

Ограничените ресурси за растеж също са един от ключовите рискове в идното десетилетие. Светът се сблъсква с жестоки ограничения на най-базово ниво: недостиг на вода, продукти и енергия, констатира WEF.

Дефицитът на основни ресурси ще създава нови конфликти между социални групи, нации и индустрии, които се нуждаят от тях. Същевременно, хроничните бюджетни дефицити застрашават инвестициите в подобряване на достъпа до базови ресурси.

В доклада "Глобални рискове-2011" се отбелязва и продължаващото застаряване на населението. Този процес ще оказва силен натиск върху глобалната данъчна система в следващите 10 години. В тази връзка, увеличаването на продължителността на живота трябва да стане положителна глобална тенденция, се посочва в доклада.

Системите на 20 век не са способни да управляват рисковете на 21-то столетие. Необходимо е да бъдат създадени нови системи за управление и отстраняване на глобалните рискове преди те да прераснат в глобални кризи, заключава WEF.

Докладът "Глобални рискове 2011" ще бъде представен подробно на предстоящия световен икономически форум в Давос, който ще се проведе от 26 до 30 януари.

по темата: „Нелегалният оборот ще е главен риск през 2011 г.”

добавете коментар...

  1. Гражданин на света

    Има два вида хора:
    Едните работят създават материални блага и поддържат стандарта на живот на старните си

    Други ги яхат, като дяволи управляват ги, дават им (платено) право да работят (…и да дишат), събират им данъци, глоби (с две думи дерат по три кожи) и т.н.
    Та тия вторите, лентяите създават понятия, като правила, закони (у нас тия които създават законите имат имунитет към тях?!?!), сива икономика….
    Хващайте света кой къде му видят очите – оставете тук само политици и чиновници да видим кой от кого ще краде……

Коментар