Удвоиха капацитета на TETRA мрежата

Капацитетът на ТЕТРА мрежата по външните за ЕС граници на България вече е удвоен. В края на миналата година консорциум между Ericsson Telecommunications Bulgaria и EADS приключи проект за изграждане на цифрова клетъчна радиосистема ТЕТРА по западната граница и разширяване на съществуващата по югоизточната и морската граници на страната. Проектът е реализиран за МВР, съобщиха от Ericsson.

Шведската компания е доставила радио-релейното оборудване и всички услуги по придобиване, проектиране, подготовка, изграждане, инсталиране и узаконяване на обектите. Реализацията на проекта е почти удвоила като апаратура и капацитет съществуващата ТЕТРА мрежа.

Разширението на мрежата ще подобри работата на оперативните звена на МВР и ще засили контрола по границите на страната, които се явяват и външни граници на ЕС. МВР ще може да ползва качествена и бърза връзка, която се очаква да подобри значително ефективността на институцията. Това ще е и важна стъпка към приемането на страната в Шенгенската зона, тъй като ще подобри охраната на границите й, посочи Джродж Чока – мениджър за ключови клиенти в Ericsson.

EADS е доставила 50 стационарни радио базови станции (РБС), а Ericsson – 120 радио-релейни линии по протежение на западната, черноморската и българо-турската граници. Други три мобилни РБС, инсталирани в специализирани автомобили, ще осигуряват радиопокритие при спешни случаи в райони, намиращи се извън формираното от стационарните станции радиополе.

Разширените ТЕТРА централи в София и Бургас и новосъздадената система за цялостно мрежово управление дават завършеност на проекта.

TETRA (Trans European Trunked RAdio) е многоканална клетъчна система за мобилна комуникация, разработена специално за държавните институции и центровете за спешна помощ и защита на населението. Тя осигурява разговори в група, нива на приоритет за достъп и повикване (индивидуално и в групата), индикация за повикване от абонат с по-висок приоритет и други възможвости.

Цялостното изграждане на TETRA мрежата на територията на страната ни е едно от необходимите условия за приемане на България в Шенгенската зона.

Коментар