2882 бензиностанции са свързани към НАП

2882 бензиностанции вече имат дистанционна връзка с НАП, съобщи изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов в интервю пред Нова телевизия днес.

Очаква се през следващите няколко седмици и по-малките обекти за търговия с течни горива, които не са успели да изпълнят законовото изискване в срок, да свържат фискалните си системи с приходното ведомство.

Новото законово изискване за свързване на касовите апарати, бензиноколонките и резервоарите вече беше гласувано на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси, припомниха от приходната агенция.

Предвижда се след окончателното приемане на промените в законодателството резервоарите, бензиноколонките и касовите апарати на всяка бензиностанция да се свържат в обща електронна система, която да подава данни в НАП.

По този начин ще се изпраща подробна информация за количеството налично гориво в обекта, за отчетеното като продадено на колонките и за натрупания оборот.

От 11 януари до момента са извършени 765 проверки на обекти за търговия с течни горива. Резултатът от тях е 428 неработещи и запечатани бензиностанции, които нямат връзка с приходната агенция, съобщи Красимир Стефанов.

Данните на агенцията обаче сочат, че по-голямата част от тези бензиностанции вече са предприели действия за осигуряване на дистанционна връзка на касовите си апарати с информационната система на НАП.

Коментар