Cisco съди Apple за употреба на търговската марка iPhone

Cisco Systems повдигна дело срещу Apple с обвинение, че е използвала търговската й марка „iPhone”. Съдебният иск обвинява изобретателя на iPod, че чрез друга компания се е опитал да придобие правата върху името, съобщи CNET.
Става дума за създадената от Apple компания Ocean Telecom Services, която се е опитала да използва търговската марка в САЩ на 26 септември 2006 година, според жалбата на Cisco. По същото време Apple се е опитала да регистрира марката iPhone в Австралия.
Cisco обвинява Apple, че е нарушила правата на търговската й марка с обявяването на новия iPhone на изложението Macworld Expo в Сан Франциско. Мрежовият гигант казва в жалбата си, че Apple неколкократно е пробвала да вземе правата върху името iPhone и след като от Cisco са отказали, тя е създала друга компания, която се опитала да придобие правата по друг начин.
Става ясно също, че двете компании са преговаряли за партньорство в производството на iPhone. Причина за жалбата е фактът, че Apple е обявила своя нов продукт, преди да са завършили преговорите и да е подписано споразумение.
От Apple репликират, че са готови да излязат срещу мрежовия гигант, тъй като досега няколко други компании са употребили iPhone, а те за пръв път го използват за клетъчен телефон.
Cisco получи търговската марка iPhone през 2000 година, когато придоби Infogear – доставчик на потребителски устройства, които позволяват на потребителите достъп до интернет, без да притежават PC. От мрежовата компания казват, че са били в течение на нещата за използване на името iPhone и от други компании, което е довело до множество правни мерки в миналото.
Повече от година анализаторите на Apple спекулират за създаването на нов телефон, който ще комбинира смарт телефон с клетъчна технология с пълната функционалност на музикалните и видео плеъри iPod. От постоянните опити на "ябълката" да получи търговската марка от Cisco става ясно, че Apple ще иска новият й продукт да се наложи с името iPhone.

Коментар