Смартфоните стават многоядрени

През 2015 година около 45% от смартфоните ще бъдат многоядрени, прогнозира компанията Strategy Analytics. Високопроизводителните процесори ще променят много сериозно мобилната индустрия в следващите няколко години, смятат анализаторите.

Многоядрените платформи за смартфони ще навлязат благодарение на компании като Samsung, Nvidia, Qualcomm, ST-Ericsson, Texas Instruments, Marvell, Renesas и Broadcom. Именно многоядреността ще е ключовият фактор за разграничаване на продуктите – на нея ще се опират както разработчиците, така и маркетолозите.

През настоящата година само Qualcomm и ST-Ericsson ще предложат чипсети с многоядрени процесори и модули за връзка. Делът на смартфоните с няколко процесорни ядра ще достигне 15%, а лидер в сегмента ще бъде Samsung. Към 2015-та година обаче многоядрените смартфони ще имат 45-50% дял от пазара.

На изложението CES 2011 по-рано този месец в Лас Вегас бяха показани няколко двуядрени решения на база Nvidia Tegra 2. На предстоящия мобилен форум MWC 2011 се очаква да дебютират още няколко перспективни устройства.

Коментар