Тошиба влага 38 млн. евро в соларен парк у нас

"Тошиба корпорейшън" и Българският енергиен холдинг подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество за енергийно развитие, който предвижда съвместна реализация на проекти в сферата на енергетиката и енергийната ефективност.

Тошиба ще подпомогне българската страна при провеждане на предпроектни проучвания на ключова инфраструктура и по-тясно сътрудничество в енергийното производство, включително тополоенергетика, хидроенергетика, ядрена енергетика и др., стана ясно на среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Норио Сасаки, президент и изпълнителен директор на "Тошиба корпорейшън", в рамките на посещението на българската правителствена делегация в Япония.  

Тошиба потвърди, че ще започне изграждане на 10-мегаватов соларен парк в България, който се очаква да влезе в експлоатация през 2011 година. Това е част от големия проект на японската корпорация да изгражда соларни паркове в България, други европейски страни и САЩ.

Централата, която ще се намира край Ямбол, ще струва около 4 млрд. йени (37,6 млн. евро) и ще захранва с електроенергия около 2000 домакинства. Въпреки първоначалните планове за привличане на други съинвеститори, от Тошиба обявиха, че планират да осъществят инвестицията самостоятелно.

Компанията обмисля реализиране и на други подобни проекти в България, както и придобиване на местни фирми с опит в построяването на такива съоръжения.

Според Трайков, реализацията на проекта край Ямбол ще даде силен тласък за постигане на целта ни за 16% дял на ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия до 2020 година и ще разкрие нови възможности за партньорство в сферата на зелената енергия, енергийната ефективност,умните мрежи и др.

по темата: „Тошиба влага 38 млн. евро в соларен парк у нас”

добавете коментар...

  1. Еко тероризъм

    Всеки лев, вложен в соларни паркове, означава стотици левове откраднати от консуматорите. Защо да се радвам на такива инвестиции?

Коментар