Виваком обяви над 116 млн. лв. печалба

Годишната консолидирана  печалба на Виваком възлиза на 116.4 млн. лева, според предварителните финансови резултати на телекома за 2010. Това е ръст от 45% спрямо предходната година, уточниха от Виваком.

Операторът се нарежда на второ място в страната по приходи и клиенти, като приходите от мобилна телефония продължават да показват сериозен ръст за сметка на фиксирания бизнес.

През 2010 г. Виваком бележи над 30% увеличение в приходите от мобилни комуникации, които достигат 332.7 млн. лева. Нарастващите приходи от мобилни услуги в голяма степен компенсират спада в трафика на фиксираните телефони. Общите приходи на телекома са намалели с 4%.

Компанията поддържа наличности по банкови сметки и банкови депозити в размер на 154.5 млн. лева.

Виваком отчита 17% ръст на мобилните абонати след изчистването на нерегистрираните предплатени карти и 11% увеличение на интернет потребителите. Операторът има положителен баланс от пренесени в мрежата си мобилни номера от старта на процеса по преносимост, като към декември 2010 г. те са над 67 000.

Абонатите, ползващи мобилен интернет, са се увеличили на годишна база с 68%. Близо 30 000 пък са абонатите на сателитна телевизия.

Виваком твърди, че е най-големият интернет доставчик на национално ниво с над 25% пазарен дял. Компанията ще инвестира в разширяване на 3G покритието с цел покриване на 100% от населението, а плановете й за ADSL услугата предвиждат покриване на над 90% от населението.

Телекомът ще инвестира и в разширяване на портфолиото от интернет услуги със скорост до 100Mbps както самостоятелно, така и в пакет с други телеком предложения.

Виваком съобки също, че внася над 10 млн. лева  социални осигуровки в държавния бюджет, а разходите за персонала възлизат на повече от 72 млн. лева за 2010 г.

Коментар