Всяко второ предприятие у нас ползва локална мрежа

За изминалите две години се наблюдава значителен ръст в навлизането на компютрите в българските предприятия, според данните на проучване, огласено от НСИ. Общият ръст е 5.2%, като най-значителен (6.6%) се наблюдава при малките предприятия.
Най-добре оборудвани с ИКТ технологии са предприятията с над 50 заети в България. Данните сочат, че 98,1% от големите предприятия с над 250 заети са разполагали с компютри към 31 януари 2006 година.
В анализа по отрасли много ярко се откроява сектор “Операции с недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес услуги” и по-конкретно раздел “Дейности в областта на компютърните технологии”, в който 100% от рутинната работа на заетите е свързана с използването на компютри.
За отрасъл “Други дейности, обслужващи обществото и личността”, относителният дял на предприятията, в които заетите допринасят за развитието на бизнеса на компаниите си чрез използване на компютри, е 97,9%. Следва отрасъл “Промишленост” с 88,1%, а дяловото разпределение на заетите, използващи компютър в отрасъл “Търговия, ремонт и техническо обслужване”, е 36,9%.
Наблюдава се и нарастване на търсенето на квалифициран персонал, който да притежава основни и професионални умения за работа с ИКТ. Данните от изследването сочат, че 12,9% от предприятията са срещали трудности при наемането на ИКТ специалисти и персонал, който да отговаря на изискванията на категорията “потребители”. От тях, 43,5% са посочили, че важна причина са високите разходи за възнаграждения на ИКТ специалисти, които компанията не може да си позволи, а 71.7% са отговорили, че не са успели да намерят подходящ персонал от категорията ИКТ “потребители”.
Всяко второ предприятие през 2006 г. разполага с локална мрежа LAN (54,8%). Забелязва се ръст и в увеличаване делът на предприятията с изградени Интранет мрежи за вътрешно ползване (6,9% ръст за две години). Разширението на Интранет, което позволява частичен кодиран достъп на външни потребители в мрежата, или т.нар. Екстранет, е най-често срещан в компютърните системи на най-големите предприятия (15,6%).
През 2006 г. НСИ за първи път изследва до каква степен използването на традиционната поща (напр. за изпращане на фактури, писма и др.) е заменена от електронните средства за комуникация (Интернет, Интранет, Екстранет, е-поща). 29,6% от предприятията са посочили, че използват като основно средство за комуникация Интернет и е-поща. Приблизително една десета от големите предприятия напълно са заменили услугите на традиционната поща и се възползват от бързината и удобствата, които предлагат съвременните технологии.
От предприятията, които са използвали компютри през януари 2006г., 84,3% са имали достъп до Интернет. През 2006 г. се очертава тенденция на растеж от 10,3% спрямо 2004 г. на предприятията, които се свързват към глобалната мрежа. От големите предприятия с над 250 заети, 97,9% се открояват с присъствие в Интернет през 2006 година.

Коментар