Пожарна използва iPhone за бързо реагиране

Едно ново приложение за мобилни телефони превръща въпроса „има ли лекар наоколо?“ в „има ли специалист по кардио- и белодробна реанимация наоколо?“. В Сан Ремо Валей, Калифорния местната пожарна използва помощта на мобилни устройства, снабдени с GPS- базирана система за локализация, за да издирва хора, които са обучени да правят белодробна и сърдечна реанимация, в случаите на сърдечен удар. От пожарната твърдят, че по този начин имат шанс да намерят нужния специалист по-бързо, отколкото могат да реагират службите за спешна помощ.

Приложението за iPhone е на разположение за свободен даунлоуд. То насочва местните жители към местата, където има спешни ситуации, свързани със сърдечни проблеми, както и към най-близкия Автоматизиран външен дефибрилатор. Пожарната координира и комуникира с над 700 членове на Общността за реагиране в спешни ситуации, използвайки приложението.

През последните шест месеца пожарникарите са започнали да включват и обществеността – повече от 22 000 iPhone потребители са снабдени с ограничена версия на приложението. Тъй като Сан Рамон Валей покрива 400 квадратни км, това значи над 100 души на квадратен километър, които са свързани в системата и готови да скочат и да действат, когато възникне нужда от белодробна и сърдечна реанимация.

Освен това приложението позволява на потребителите да проверяват в реално време статуса на всеки отчетен инцидент, като например кога спасителната бригада е пристигнала на мястото на инцидента, кога се очаква да пристигнат линейките и др. Местният екип на пожарната е разработил приложението с помощта на студенти по информатика от колежа при университета в Северен Кентъки.

Коментар