Водородът избавя от енергийна зависимост

Водородът може да реши проблемите пред енергийната зависимост на страните, които не разполагат с минерални горива, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриване на „Седмицата на водорода в България“.

„Водородните технологии са едно от най-силните средства  за преодоляване на негативните климатични промени и са изключително перспективна област за реализация на иновативния бизнес. Вече и в България водородът прави първите си стъпки като средство за извличане на енергия”, каза Трайков.

Светът форсира разработката на горивни клетки и говори за водородната енергетика като за енергетиката на бъдещето и Българи не трябва да изостава от този процес, добави министърът.

Водородът ще формира основната енергийна инфраструктура за следващите десетилетия, която може да замени природния газ, нефта, въглищата. „В перспектива трябва да мислим как по-безопасно да го съхраняваме, да го направим финансово по-достъпен, да изградим мрежи за презареждане”, подчерта Трайков.

ЕС определя водорода като водеща стратегическа енергийна технология с финансиране от близо 6 млрд. евро за следващите шест години. Това е голям шанс за европейското автомобилостроене и икономиката на общността.

Науката и технологиите все по-активно се насочват към водорода като едно от най-добрите алтернативни горива и модерни направления в икономиката. Водородът е най-изобилният химически елемент и е на практика неизчерпаем. Един водороден автомобил изминава 100 км с 4.5 евро разход. Той може да измине 800 км с едно зареждане, а единствените газове, които отделя, са водните пари, посочиха от МИЕТ.

Седмицата на водорода се организира от Българското водородно общество и ще продължи до 10 февруари под патронажа на премиера Бойко Борисов и на Европейската водородна асоциация.

Коментар