Смартфоните изпревариха по продажби РС-тата

За първи път през четвъртото тримесечие на 2010 година продажбите на смартфони изпревариха тези на персонални компютри, сочат данни на IDC. Анализаторската компания направи тази прогноза преди няколко месеца, а наскоро излязлата статистика потвърди очакванията.

През тримесечието са продадени над 100 милиона смартфона и само 92 милиона персонални компютъра. В челната тройка доставчици на смартфони влизат Nokia, RIM и Apple, които осигуряват по-големия обем на пазара.

Но нито една от тези три компании не е могла да увеличи пазарния си дял през тримесечието. Nokia бележи спад от 38,6% на 28% спрямо същия период на миналата година, RIM отстъпва от 19,9% на 14,5%, а Apple запазва дела си на ниво 16,1%.

В същото време компании като HTC, Samsung, Motorola, Sony и LG, които разчитат на операционна система Google Android, са разширили пазарните си позиции. Като цяло за годината, Nokia държи 33,1% от пазара, RIM има 16,1%, а Apple – 15,7%.

Бъдещето е още по-розово за мобилните устройства. Все повече потребители ще влизат в интернет от своите смартфони. Натиск върху дела на РС-тата ще оказват и таблетите, които анализаторите поставят по-близо до категорията на смартфоните, отколкото до тази на компютрите.

по темата: „Смартфоните изпревариха по продажби РС-тата”

добавете коментар...

  1. Ами-ами

    Не мога да си представя смартфон да замести компютър! Продажбите им растат но това не е за сметка на компютрите, а просто хората си купуват и смартфони , като все повече смартфони, вместо обикновени телефони.

Коментар