Светът отбелязва “Денят на безопасен Интернет”

Днес е Денят за безопасен Интернет. Събитието е част от усилията на партньори по целия свят да гарантират по-безопасен интернет за всички потребители и особено за младите хора. Организатор на изявата е европейската мрежа Инсейф.

 
Виртуалният живот крие много предизвикателства, вкл. и за здравето  

От първото му провеждане през 2004 г. досега интересът към събитието нарасна значително по целия свят и то вече обхваща почти 70 страни на петте континента – от Исландия до Кения и от Канада до Южна Корея, включително 27-те държави-членки на Европейския съюз.

Денят за безопасен Интернет ‘2011 е посветен на виртуалния живот и минава под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот”, съобщиха от Центъра за безопасен Интернет, част от европейската мрежа Инсейф. Изявата поощрява децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност.

Тази година усилията ще бъдат фокусирани върху виртуалния живот. Младите хора днес прекарват голяма част от живота си в дейности, вариращи от онлайн игри до общуване в сайтове-социални мрежи. При това те се сблъскват с множество предизвикателства, свързани с поверителността на личната информация, репутацията и здравето им.

Геймърите, например, прекарват средно по 8 часа седмично в игра онлайн. Установено е, че младите хора спят 2 до 3 часа по-малко на нощ в сравнение с връстниците им от преди 10 години.

През януари 2010 г. са регистрирани 18 млн. потребители във виртуалния свят Second Life. Фейсбук пък съобщава за 600 млн. активни потребители, които общо прекарват 700 милиарда минути месечно в социалната мрежа.

13 млн. са играчите в World of Warcraft, най-голямата в света мрежова онлайн игра за голям брой играчи.  До 250 000 играчи играят едновременно в WoW.

Кои са основните послания в Деня на безопасния Интернет? Организаторите на изявата съветват:

• следете игровата си активност: важно е да има баланс между „онлайн” и „офлайн”.

• прикриването зад аватар, псевдо-лична страница или профил няма да ви защити.

• това, което правите във виртуалния живот, може да се отрази и на реалния ви живот.

• потърсете виртуални светове, които не поощряват консуматорството.

В България Денят за безопасен Интернет се отбелязва в над 100 училища в 14 града в страната – София, Варна, Козлодуй, Димитровград, Гоце Делчев, Враца, Нови пазар, Мадан, Маджарово, Велико Търново, Казанлък, Сливен, Русе и Бяла. Домакин на основното събитие е 51-о СОУ „Елисавета Багряна“ в София, където се съберат представители на институции, организации, бизнес асоциации и компании, членове на Обществения съвет за безопасен Интернет.

Българският Център за безопасен Интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ подготви образователната игра със зарче и пионки „Флашко в Страната на спамчетата“, която е раздадена на училищата в 14-те града. Включилите се в кампанията училища ще организират също интерактивни занятия и ще запознаят учениците с презентация за опасностите във виртуалния живот, подготвена от Центъра за безопасен Интернет.

„Денят за безопасен Интернет е годишната кулминация за редица хора и организации, работещи усилено за по-безопасна онлайн среда за децата. За децата и особено за младите хора, това е отбелязване на чудесните възможности, които предлага виртуалният свят, както и напомняне, че трябва да бъдем отговорни граждани на този виртуален свят”, каза Нели Крус, патрон на Деня, отговаряща в Европейската комисия за дигиталния дневен ред на ЕС и заместник-председател на Европейската комисия.

по темата: „Светът отбелязва “Денят на безопасен Интернет””

добавете коментар...

  1. tsvety

    Бла-бла.

Коментар