Вируси са атакували една трета от компютрите в ЕС

Всеки трети компютър в ЕС е бил обект на вирусна атака през 2010 година, сочат данни на статистическата агенция Eurostat.

Най-атакувани са били компютрите в България (58%). Непосредствено след нас по този показател са Малта (50%), Словакия (47%), Унгария (46%) и Италия (45%). Най-ниски са нивата на вирусни атаки в Австрия (14%) и Ирландия (15%).

Около 3% от атакуваните признават, че са станали жертва на кибер мошеници и в резултат на това са загубили пари. Най-много потърпевши има в Латвия (8%), Великобритания (7%), Малта (5%) и Австралия (5%).

84% от анкетираните са посочили, че използват системи за защита на компютрите си. Най-голям е делът на защитените компютри в Холандия (96%), следвана по този показател от Люксембург, Малта и Финландия.

Само 14% от домакинствата в ЕС контролират действията на децата си в интернет. В Люксембург и Словения родителите са най-загрижени за кибер сигурността на децата. В тези две страни се използват специални програми за защита на децата на 25% от компютрите.

Всеки 20-ти от анкетираните признава, че детето му е посещавало сайтове с неподходящо съдържание. Най-много такива случаи се наблюдават в Италия (11%) и Латвия (9%).

по темата: „Вируси са атакували една трета от компютрите в ЕС”

добавете коментар...

  1. hehe

    Eset/n32 e Словашки !

Коментар