Иновативна базова станция включва и антена

AIR не само ще намали оперативните разходи, но също така ще осигури лесно въвеждане на нови технологии и честоти

Шведската компания Ericsson ще представи иновативно решение за базова станция по време на световния мобилен конгрес в Барселона. Ericsson AIR (antenna integrated radio) се базира на уникален дизайн с компактна интегрирана антена в базовата станция. Решението ще намали драстично консумацията на енергия и времето за инсталация, твърдят от производителя.

Компактната мултистандартна система ще позволи по-ефективно въвеждане на нови 3G и 4G технологии. Нов стандарт или нова честота може лесно да бъде въведена чрез добавяне на AIR и замяна на съществуващата антена.

Мобилните оператори ще могат да намалят разходите си, заради краткото време за инсталация и необходимостта от по-малкото свръзки в сравнение с традиционните базови решения. Полевите тестове в потребителски мрежи регистрират намаляване на времето за инсталация и интеграция с до 30%.

В допълнение, полевите изпитания показват, че решението понижава енергийните разходи с до 42%, основно благодарение на намаляване на загуби от фидера и опростеното охлаждане.

„AIR не само ще намали оперативните разходи, но също така ще осигури лесно въвеждане на нови технологии и честоти”, каза Улф Едвалдсон, вицепрезидент и ръководител на отдел „Product Area Radio” в Ericsson.

Изграждането на базови станции на нови локации става все по-трудно, затова проектирането на базата и външният вид придобиват голямо значение. AIR е проектирана така, че да се слива с околната среда и нейният външен вид да бъде близък до този на традиционната антена, посочиха от Ericsson.

Този напълно нов проект на радио решение е резултат от стратегическо партньорство между Ericsson и лидера в производството на антени Kathrein. Решението ще излезе на пазара през втората половина на 2011 г.

Коментар