Symbian става франчайз платформа

Мобилната операционна система Symbian ще стане франчайз платформа, стана ясно от днешната пресконференцията на Nokia в Лондон, където финландската компания обяви стратегическо партньорство с Microsoft и обвърза бъдещите си смартфони с Windows Phone.

Новата стратегия цели да запази и разшири инсталираната база от 200 милиона Symbian смартфона, обяви Nokia. Компанията очаква да продаде около 150 милиона Symbian устройства в близките години.

Другата мобилна платформа на Nokia – MeeGo, която е в процес на разработка, ще стане проект с отворен код. Компанията потвърди плановете си да пусне MeeGo устройство по-късно тази година.

Днешните новини от Nokia бяха очаквани от анализаторите на пазара. Компанията продължава да е най-големият играч на пазара за мобилни телефони и смартфони, но делът й стремително пада, под натиска на конкурентните платформи, най-вече Android и Apple iOS.

CEO-то Стивън Елоп, който дойде в Nokia от Microsoft, би тревога за състоянието на компанията и обеща, че ще предприеме спешни мерки. Те вече са факт.

Коментар