Siemens инвестира в японска компания

Siemens придоби мажоритарен дял в Acrorad – японски производител на кадмиево-телуридни полупроводникови детектори за радиация. Благодарение на инвестицията, сектор „Здравеопазване” на Siemens ще усъвършенства радиационните детектори на медицинската си апаратура.

Производството на Acrorad варира от избора и подготовката на суровината до крайните устройства за образна диагностика. Компанията е основана през 2000 г., а съоръженията й са разположени на японския остров Окинава.

В момента детекторите за радиация на Acrorad се прилагат в системи за сигурност и в медицината. Полупроводниковата технология се използва при системите за костна плътност и дентални снимки.

„В близко бъдеще тази полупроводникова технология ще даде възможност на сектор „Здравеопазване“ да внедри още по-добри детектори в ангиографите, рентгеновите апарати, апаратите за нуклеарна медицина и компютърните томографи. Очакваме по-висок контраст при по-ниска доза на облъчване, както и нови клинични приложения“, коментира сделката Мартин Крафт, директор на Центъра за детектори за компютърна томография във Форхайм, Германия.

Центърът координира научно-изследователската и развойна дейност в областта на иновативните технологии за засичане на радиация, които се използват в системите на Siemens. Миналата година компанията основа „Съвет по детектори“, който се ръководи от Мартин Крафт.

Коментар