Apple „реже” заводи, ползващи детски труд

Apple е прекратила партньорството си с китайски завод, заради използване на детски труд. В предприятието са работили 42 деца, ненавършили 16 години, съобщи The Telegraph, позовавайки се на изследване на американската компания.

През миналата година Apple е инспектирала 127азиатски фабрики. Проучването разкрива, че за една година броят на непълнолетните работници в тях се е увеличил над 8 пъти – от 11 през 2009 г. до 91 през 2010.

Apple е принудила азиатските си партньори да върнат децата обратно в училище, като с някои от тях е прекратила сътрудничеството.

Като цяло, изискванията на Apple относно условията на труд, са изпълнени само в една трета от предприятията, докато година по-рано този показател е бил почти 50%. Основните нарушения са свързани с липса на почивни дни и продължителност на работната седмица над 60 часа.

Apple е скъсала отношенията с един завод, след като местното ръководство предложило подкуп на инспекторите на компанията. Прекратено е и партньорството с предприятие, което е фалшифицирало данните за заплати на работниците.

В допълнение, Apple е издействала забрана за използване на опасното вещество хексан, което причини отравяне на работници в завода на Wintek.

Коментари по темата: „Apple „реже” заводи, ползващи детски труд”

добавете коментар...

  1. Spas

    ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО!!! МОЖЕ БИ СЕ ОТНАСЯ ЗА ЗАВОДИ В САЩ. НЯКОЙ СЕ ШЕГУВА.

Коментар