10 причини да се ползва лицензен софтуер вместо кракнат или “фри”

Кой ли служител, работещ на компютър, не се е изкушавал някога да качи – та дори „само за малко“ – някоя кракната програмка на служебното РС, било то за да погледа филми след работа, да “оправи” едни „лични документи“ или нещо подобно. И колко ли от шефовете-собственици на малки фирми са устояли на изкушението да инсталират колкото се може повече безплатни програми на няколкото офисни компютъра, вместо да харчат и без друго оскъдния бюджет за скъп бизнес-софтуер. Малко са “светците”, които не са го правили. Ето обаче десет примерни причини да не правим това.

10. Силвето, секретарката с дългите крака и умопомрачителния маникюр, която всеки път се чуди как точно се поставяше хартията в принтера, няма да се шашка от изскочилия пред нея “Security center” който настоява да й сканира компютъра за вируси и упорито й предлага да кликне бутончето “ОК”. Просто антивирусната програма ще е спряла навреме този вирус “в антивирусна кожа”.

9. Ваня, счетоводителката с вечно забързана походка и поне една папка под мишница, ще може да проверява най-новите данъчни разпоредби – и последните приумици на финансовото ведомство – разчитайки на винаги обновената счетоводна програма, вместо да рови из интернет и да търси съвети със съмнителна надеждност из счетоводните форуми, рискувайки най-накрая солидни глоби за шефа й.

8. Бончо, набеденият за сисадмин колега от отдел дизайн, ще може да звъни по телефона на съпорта и да им иска помощ при всеки случай на проблем с някой от компютрите в офиса, вместо с часове на ред да търси в Google някакво приемливо решение или начин да “заобиколи” проблема.

7. Тони, фирменият адвокат, ще може да спи нощем спокойно, знаейки, че дружеството е юридическо чисто откъм софтуерни лицензи, вместо да бълнува скандали и аргументи при проверките на BSA и да се чуди кои чуждоземни програмисти, уж намерени в световната мрежа, да се опита да изкара виновни за гафа.

6. Петя, офис-мениджърката (а всъщност обикновена книжна мишка), ще може спокойно да отваря и разпечатва всички документи, които шефът иска на хартия, вместо за всеки трети файл да тича при някой от колегите с въпрос не може ли той да го пусне на принтера, защото при нея “програмата не може да отвори този файлов формат”.

5. Галя, сладураната от “технически контрол”, когато за пореден път включи в компютъра си флашката с музика, копирана от домашното РС, все пак няма да може да напълни фирмената мрежа с троянци, каквито безхаберно “си отглежда” на домашния компютър – спасявайки фирмата от срив на мрежата, няколко часа колективно бездействие и няколко десетки хиляди лева загуби.

4. Верчето от деловодството, която пази всички документи в дебели папки и уж поназнайва малко от компютри, ще е спокойна, че “системата” (тоест ERP-то), от която зависи бизнесът на цялата фирма, е стабилна, а не е безименна и често “гърмяща” програмка, писана от двама рошави програмисти и едно куче нейде в Казахстан срещу “щедри дарения”.

3. Слави от нощната смяна, който цяла нощ е плакнал очи из сайтовете с екзотични голи момичета, няма да се чуди как да вкара някой приятел-компютърджия в офиса, който да намери начин да спре тези постоянно изскачащи малки прозорчета с неразбираеми оферти и неприлични сцени, изскачащи от самосебе си по всяко време пред погледите на възмутените колеги.

2. Росен, оня момък гордо носещ титлата “одитор” в голямата фирма-майка, няма да публикува доклад за несъвмстимост със законовите разпоредби заради намерен в мрежата шпионски софтуер, качен на вътрешен сървър, пълен с източени от мрежата филми и кракнати програми, за които админът е решил, че ще направят по-приятна и продуктивна работата в този офис.

1. Веско, финансовият директор, ще знае, че няма нищо безплатно на тоя свят и ще внимава повече, когато иска да помоли някой колега да му намери “някой приятел”, който може да свърши малко работа “като лична услуга”.

Коментари по темата: „10 причини да се ползва лицензен софтуер вместо кракнат или “фри””

добавете коментар...

  1. игор

    Аз ползвам Linux Mint 17.3 ‘Rosa’ LTS имам инсталирани Gimp, Inkscape, Scribus, LibreOffice, Blender 3D, BluefishEditor, VLC player, и всичко останало в Linux-a.

  2. Zapoznat

    Ето ги решенията на проблемите:

    10. На Силвето, секретарката, да и сложат един Аваст. Вече няма да се притеснява за вирисите пък и той е свобофен.

    9. Ваня, счетоводителката, разбира се без счетоводна програма няма как да работи…

    8. Бончо, набеденият за сисадмин, ако мисли, че от Microsoft ще му решат проблема без да си плати допълнително, жестоко се лъже !

    7. Тони, фирменият адвокат, ще спи още по-спокойно, ако започнат да позлват безплатни или опънсорс програми.

    6. Петя, офис-мениджърката, ще може спокойно да отваря и разпечатва всички документи… само да и сложат OpenOffice…

    5. Галя, сладураната от технически контрол- решението в точка 10.

    4. Верчето от деловодството, има и много добри програми писани от 2-3 незнайни програмисти за ралзика от тежките и скъпоплатени супер комерсилани програми…

    3. Слави от нощната смяна, ами така ще е с изкачащите програми, като си нямат истински системен администратор

    2. Росен, оня момък гордо носещ титлата одитор, изтеглените филми може да си ги гледа у тях…

    1. Веско, финансовият директор, като се поинтересува малко може да узнае, че безплатно може да се ползват много опънсорс приложения, които по нищо не отстъпват на платените безбожно скъпи продукти !

  3. Здравко

    Пълни глупости. Веднага един пример:
    Секретарката Гинка при която програмата не може да отвори този файлов формат ще тича до съседния офис, ако използва Майкрософт Офис, който не идва с поддръжка на ПДФ и трябва допълнително да се инсталира. Но ако ползва зловредния и опасен ОупънОфис ще си отвори безпроблемно ПДФ-ките защото се поддържат по подразбиране.

  4. KPETEHA

    Плаща се за нещо, което има гаранция. Скоро бъг в интернет експлорера принуди да се преинсталира Вина. Бъга е в самия Вин, тогава да ми се възстановят парите – да ама не. Да не говорим, че нарочно се прави всичко да работи на по-нови версии. Не става така. Ползвайте си кракнат , а ако работите със даден софтуер и прецените, че с него ще си изкарате парите – купете си го. Вкъщи последната ми грижа е лиценза за Вин или друга програма. Ако държавата се грижеше хората да имат работа и прилични доходи – да ги следи и да си купуват, ама това е много широка тема.
    Битието определя съзнанието .

  5. журналисти продажници сте вие

    за колко пари си продаде душицата мизерна ве драскач, представа нямаш изобщо каква е идеята на свободният софтуер, да не говорим за кракването, идеята и резултата от кракването. за едната статия в който и да е сайт ще им дадеш на БСА да та наведат напред ве мизерник ! платеният софтуер е наркомания ве тиквеници, никога не работи и не е пълна версия, да може малоумници като вас да го купуват все поновата версия. оня тъпак бай ви бил как иначе ще направи 60 милярда и накрая ви тегли една майна и си отиде да си ги харчи, събудете са глупаци !

  6. flashvelpape

    Ако не бях видял с очите си как НЕТ-тът литна под безплатния Убунту Линукс,щях да кажа,че платения WIN7 е най-добър за поддържане на собствен сайт,примерно! Наздраве!

  7. ати

    Не знаех, че е опасно да ползваш gimp и openoffice… и java… и каква ли още не. Предлагам да закриете този сайт, за да не се излагате повече в бъдеще.

  8. Данаил

    Според тая статия, във Германия и Франция са егати и идиотите, да вземат да минат на фрий софтуер. Къде къде по сигурно е да си плащаш за да не можеш да свършиш работата.
    Автора или никога не е виждал опенсорс програма, или е толкова заклет враг на свободния софтуер, че не вижда по далеч от логото на Microsoft/Apple

  9. ovchi

    Направих си няколко извода:
    1. Всички служители са некомпетентни в своята област.
    2. Всички служители са с администраторски права или липсва антивирусна!
    3. Няма никакви политики за сигурност, учудващо за фирма генерираща загуба хиляди левове/час.
    4. Все пак има админ, който върши всичко друго, но не и това за което е нает.

    Какво може да се направи?!
    0. Уволнява се админа. Назначават мен!
    1. Ще ти спра фейсбук да не си пълниш главата с глупости, а да поработиш малко.
    2. Ще ти спра и technews-a, за да спреш да пълниш и нашите.
    3. Драстично намаление на заплатите ви, че вие и без друго сте неграмотни.
    4. Вкарвам групови политики и файъруол (чети го като файърлол).
    5. Напускам и препоръчвам Бончо за сисадмин.
    6. Казвам на Бончо да ти ограничи всякакъв достъп до ИМ (цял ден) и всякакъв интернет (без почивките – да видиш, че съм пич) да не се ровиш из форуми и други сайтове.

  10. Willy

    Пълен тъпизъм за неграмотници, срам и резил за писача! Разбирам че и той трябва да се храни, но има и по-почтени начини… или му плащат в софтуер?! 😉

  11. bobo

    Със сигурност автора на статията цели да злепостави този сайт. Нека не забравяме че тук се навъртаме що-годе интелигентни хора, ама да ни поднасят такива статии, най-малкото има подронваща умисъл.

  12. Free

    Няма нищо страшно в свободния софтуер който е изтестван и доказан в употреба. Но има и много калпави програми, така че едно наум имайте

  13. rostislaf

    това е втората и последна тъпа/платена статия която чета в тоя сайт. не съществувате за мен вече

  14. GPL

    Бандитите, който въртят бизнеса си посредством мутри с качулки, тръгнали да ни поучават за вредата от свободния софтуер 🙂 Що ли ми се повръща от толкова блюдолизничене…

  15. Krasen

    Що за идеотска статия е това. Който я е писал е много заблуден мозък. Едиственият извод от нея е че тъпите секретарки трябва да си купуват лицензиран софтуер 🙂

  16. Учуден

    Някои от коментиралите по-долу сравняват писанията в статията с проект на сусе линукс в лондонската борса ! Тази лековата статия се отнася до работа в обикновен офис и в много отношения описаните проблеми са напълно възможни – на вниманието на автора: не само при ползване на кракнат или фри софтуер! Който няма компютърна граматност ще се сблъска с всякакви абсурдни проблеми. Що се отнася до сусе линукс в LSE – да не би някой от коментиращите да си представя че това е безплатен софтуер, с който работят некомпетенти хора, а той прави всичко вместо тях…. Нищо чудно инсталацията и поддръжката да са по-скъпи отколкото друго решение. Избрали са Сусе, за да си решат някакви специфични технически изисквания.

  17. Blah

    B. Genchev, а какво _всъщност_ стана в Мюнхен? 🙂

  18. Zapoznat

    Наистина платените статиите в новия раздел сатира са много забавни, по-добре новият раздел да го кръстят пародии :)))
    А между другото все повече големи компании използват повече free програми и внедряват и Linux системи.

  19. B. Genchev

    Много се радвам на феновете на Linux – имат няколко внедрявания и си ги размахват при всеки удобен случай. А какво стана в Мюнхен? Минаха на Linux, вдигна се голям шум, а после се върнаха обратно на MS Платформа, защото Linux не им свърши работа. Трябва да се научим да уважаваме правото на избор на другите, защото иначе се получава едно голямо плюене. Никой не оспорва качествата на Linux, но и никой не може да оспори предимствата на комерсиалния софтуер.

  20. susev

    Лондонската борса мина на SUSE Linux – http://www.technews.bg/info.php?id=20978
    На коя от двете статии да вярваме?

  21. един привърженик на тъмната страна - windows

    Линукса изобщо не е за подценяване както и свободния софтуер като цяло 😉

  22. Иван Вазов

    Чада, всеки си носи отговорността на раменете? Дали ще ви черпят с бира или ще я платите вие си избирате?

    Ама след х безплатни бири може и боя да отнесете.

  23. vs

    Единствената защита е обмислянето на всяка стъпка след изскачането на секюрити центъра. Задаването на въпроса Какво правих преди 2 часа, ден, два? Като натисна тук какво ще стане? и прочие. Основна защитна мярка е архивирането.

    Какво ще стане при един фал под Линукс? Ами ще ти се изтрие твоята домашна директория примерно. А какво ще стане под Уиндоус? Ами принципно същото.

    А за автора? Автора е още на 98 и някой работи не му са ясни. Всяка съвременна ОС си крие изпълнимите файлове и и винаги пита когато нещо иска да пише някъде. Така че споко.

    А колкото до вечното дерби вин-лин, винаги ще го има. А дали ще ти дойдат на гости БСА? В дома ти не, в офиса може. И не плюйте свободния софтуер. Щото и той е писан от хора.

  24. DedoHujo

    Вече ги чакам тия статии само заради коментарите. 🙂 Едва ли някой чете самата статия.

  25. Хехе

    А в новините над заглавието пише Лондонската борса мина на SUSE Linux :-)))

    Остави ги – ония са некомпетентни и нямат пари! Жалко че не четат technews (по-специално платените статии в него, като тази), да разберат къде е истината…

    Просто още коментиращите по-долу не са разбрали, че в сайта има открита нова рубрика: Хумор, сатира и забава 🙂

  26. ziv

    Пълен абсурд !! ^^

  27. ВЕИ

    Хахахахаха. Наистина забавна статия. Едно въпросче към автора:
    Извинете госпожо/господин автор на статията, Вие кога спряхте (ако сте) да използвате безплатен или некратнат софтуер?

  28. Бълвоч

    Подкрепям #13. Материала е уникално неадекватен и нито една от точките не е в контекст с темата. Още повече, че в статията се поставят на една плоскост две тотално различни понятия – свободен софтуер и кракнат софтуер.

  29. Брррр

    Ха-хах-ха! Това подранила първоаприлска шега ли е ? 🙂

  30. Автора

    Пълна неадекватност- на материала.

  31. Чук-и-гек

    Всичко, създадено от човешка ръка е несъвършено. И софтуер без бъг няма да мине, било то платен безплатен фри хакнат кракнат и какъвто ще да е. В старата ми работа ползвахме безплатна антивирусна – уж най-хубавата по всички форуми хвалена яка стабилна и т.н. суперлативи, и какво стана, когато всички започнаха да усещат че с компютрите им нещо не е наред се оказа, че мрежата пълна с троянци. По същото време един приятел, в неговата фирма се ползва възможно най-съпарския антивирус и само с лицензи, имаше някаква епидемия и той си направи експеримент, запази ехе-то на вируса и го тества с няколко антивируса, единият казва а, тоя вирус го знам от два дена, другата вика а тоя вирус го знам от пет дена, а онзи скъпарският АВ така и не го разпозна. Ха иди кажи ако можеш как едните се струват а другите не.

  32. Ghost

    JiBo щом за едни простички шрифтове трябва да преинсталираш OS, значи с право трябва да си плащаш за програми и поддръжка ( от такива като теб се изкарват все пак пари ). Иначе напълно платена статия ( или некомпетентен писач ). Случаини програми които преебават Уинбоза се наричат задклавиатурни устроиства. Цъкам си на FreeBSD и Ubuntu и всичко е песен.

  33. crack

    И освен това е трябвало автора да разграничи баш хабер не разбиращите от компютри и корпоративните потребители – в много големи фирми се използва линукс, но там има и цели отдели от скъпи специалисти. в тая статия има известна истина само ако юзерите са лелки и чалгаджийки, каквито btw са повечето във фирмите в българия.

  34. Crack

    зер пък не е истина че в торентите всеки втори софт, даже и повече има вирус, а ?

  35. Стамо

    По принцип не обичам да съм краен, но такива статии карат най-лошото в мен да се прояви. Човекът написал тази статия е не просто некадърен, некомпетентен неандерталец, а откровен глупак. Разбира се винаги има вариант да са му платили да отрази проблема от определен ъгъл и тъй, като не е никак лесно да защитиш въпросната теза, не му е останало нищо друго, освен да пише глупости. Само ще отбележа, че офис компютърът ми работи с Mozila Firefox, Thunderbird, AVG Free и Open Office вече повече от 5 години и никога не съм имал проблем нито с вируси, нито с документи

  36. Дядо Мраз

    По-малоумна статия не бях чел от много време.
    Махнете я, да не излагате поне сайта. Авторът е бил достатъчно хитър да не се подпише отдолу, което никак не му прави чест.

    Между другото, общо взето нито един от гореспоменатите проблеми със сигурността и вирусите няма да се появи, ако се ползва Linux (срещу когото очевидно е написана статията), а 100% ще го има, ако се ползва Windows (зедно с IE, понеже другите браузъри са, видиш ли, фрий). Това за съвместимостта на документите и т.н. е мит от преди 5-6 години. Няма да коментирам един по един безмислените доводи в статията, които дори не са обосновани (което прави самата статия пълен боклук).

    За лека справка може да се погледне следната статия, където може да се види например какви институции използват Linux:
    http://www.focus.com/fyi/information-technology/50-places-linux-running-you-might-not-expect/

    Срам за автора и редактора пуснал я!

  37. B. Genchev

    Хайде пак започнаха изказванията на разярените тийнейджъри и феновете на OSS… Много негативна енергия, много нещо…

  38. kris

    Една причина да ползвам кракнат или фри и тя е пари като почна да получавам заплата повече от колкото струват тогава…

  39. Deyan

    Глупости на търкалета 🙂

  40. JiBo

    напълно реален проблем е случайна безплатна програма да ти скапе шрифтовете, случи ми се и сега трябва да инсталирам отново ос! Така че във всички случаи трябва да се внимава със случайните програми, поне да се почете по форумите какво пише за дадена програма, преди да се инсталира.

  41. hmz

    и няма да се налага да измисляте новини докато чакате да ви оправята компютрите…

    и всъщност защо според вас (не пиша Вас, защото никой не е посмял да се подпише под това творение) безплатно=вредно?!??

    на личния ми компютър само операционна система е платена и все още (да чукна на дърво – 5 години) нямам нито един от описаните проблеми 🙂

    да се пукате от яд, и вие и BSA 🙂

  42. ha ha

    e-b-a si поръчковия материал. един съвет . като няма какво да пишете – не пишете глупости поне

Коментар