„Облачният” бум като дотком балона?

Има риск „облачните” изчисления да надуят същият пазарен балон, както това направи дотком бизнесът в края на миналия и началото на настоящия век, предупреди швейцарската консултантска компания UBS.

Проучването съпоставя курса на акциите на 40-те най-скъпи ИТ компании в момента и през март 2000 година, когато бе пикът на дотком балона. Оказва, че в голяма степен днешните лидери са свързани с модела за облачен бизнес.

Сегашните изявени компании имат по-здравословни показатели на коефициента цена/печалба (P/E ratio) и много бързо се откъсват от останалия ИТ сектор – докато индустрията като цяло е в упадък, акциите на тези компании стремително се повишават. Именно това отличава днешната ситуация на пазара от тази преди десет години, когато балонният ръст бе обхванал целия ИТ сектор.

UBS прави извода, че инвеститорите сега отделят особено внимание на компаниите-лидери. Ако те обаче не оправдаят очакванията, това ще доведе до плачевни последствия, предупреждават анализаторите.

Освен това UBS е изследвала динамиката на капиталовите разходи за центрове за данни, използвани за предоставяне на облачни услуги. Резулатът е сравним с времето на дотком балона.

Високите темпове на ръст на инвестициите в центрове за данни в последните две десетилетия обезпечиха ръст на акциите на доставчиците на облачни услуги. Не е сигурно обаче дали тази тенденция ще бъде удържана през настоящата година.

Коментар