СУ ще приема и за „учител по биология и английски”

Софийски университет „Св. Климент Охридски” открива нова специалност „Учител по биология и английски език”, в съответствие с изискванията на Стратегия 2020 и европейски документи за вида и качеството на подготовката на учителски кадри.

Студентите ще получават широка базисна подготовка в две сфери – биология и английски език, както и специализирана подготовка по психолого-педагогически и методически науки, съобщи университетският сайт.

Базисната подготовка ще се обогатява от голям брой избираеми дисциплини от областта на биологическите науки и английския език и науките, които осигуряват професионални компетентности на учител по биология и учител по английски език.

Завършилите бакалаври имат право да продължат образованието си в различни катедрени и интердисциплинарни магистърски програми за профилиране по интереси в областта на биологията, английския език и преподаване на биология на английски.

Дипломираните бакалаври могат да се реализират във всички видове държавни и частни училища в България като преподаватели с професионални компетентности на учител по биология и учител по английски език.

Професионалните им умения ще са основа за работа във всички средни училища в рамките на Европейския съюз. Квалификационната степен "бакалавър" осигурява и възможност за работа в различни неправителствени организации като методически експерти, в районните педагогически центрове и регионални инспекторати по образованието.

В специалността ще се кандидатства с приемни изпити по биология и английски език или с Държавен зрелостен изпит по биология и по английски език.

Коментар