Суперкомпютърът Watson се зае със здравето

IBM планира да приложи технологиите за анализ на суперкомпютъра Watson в сферата на здравеопазването. ИТ гигантът обяви споразумение с разработчика на приложения за разпознаване на глас Nuance Communications, което предвижда прилагане на аналитичните способности на Watson в здравната индустрия.

Научната инициатива ще комбинира софтуера на IBM за обработка на човешки говор и анализиране на огромен обем данни с разработките на Nuance Communication за разпознаване на реч и анализиране на клинични термини, за да бъдат постигнати по-бърза и точна диагностика и по-адекватно лечение на пациентите. Двете компании очакват първите плодове от съвместната им работа да бъдат на пазара до 18-24 месеца.

Способността на суперкомпютъра Watson да анализира смисъла и контекста на човешкия език и бързо да намери точен отговор може да помогне на лекари и медицински сестри да намалят времето, необходимо за определяне на правилната диагноза на пациентите.

Като нагледен пример за съвместната дейност на Watson и Nuance Communication в здравеопазването IBM посочва способността на д-р Хаус – популярният герой от едноименния сериал, да поставя точни диагнози.

Д-р Хаус е прецизен диагностик, но спасява своите пациенти винаги в последния момент. Ако използва суперкомпютъра Watson и решенията на Nuance, той ще има достъп до голям брой източници с най-актуалната медицинска информация и литература, което ще му помогне максимално бързо и уверено да определя най-вероятната диагноза и възможности за лечение.

Коментар