Еколози: Найлоновите торбички са по-зелени от хартиените

Найлоновите торбички били по-зелени от хартиените. Така казват еколози! Изглежда доста съмнително, нали? Някак си малко неща някога са изглеждали толкова сигурни и безспорни като това, че найлоновите торбички са вредни за природата. Нормално е човек да повдигне вежди при вида на подобно твърдение, но то е публикувано от сериозно издание и се базира на сериозни научни изследвания, пише GreenTech.bg.

Вестник „Independent“ разкрива съществуването на доклад, поръчан от британското правителство, който заключава, че найлоновите торбички са всъщност по-малко вредни за околната среда от хартиените или памучните. Звучи скандално, неправдоподобно и еретично. Но нали именно хартията е една от основните причини за изсичането на гори по цял свят?

Докладът е написан от Крис Едуардс и Йона Мейхоф Фрай по поръчка на Агенцията за околната среда в Обединеното кралство. Според сведенията, обикновените найлонови торбички са 200 пъти по-щадящи за климата от тези, направени от памук, предпочитани от повечето природозащитници-проповедници.

И ако това не е достатъчна провокация за възприятията и здравия разум, в доклада се твърди още, че тези проклети, забранени на много места по света пластмасови торби са причина за отделянето на въглероден диоксид, който се равнява на една трета от този, отделян при производството на хартиени торби.

Учените са направили много прост извод – че найлоновите торбички са по-зелени, защото са по-леки.

„Значителна част от въздействието върху околната среда на тези (хартиените и платнените) торби е свързано с ресурсите, използвани в тяхното производство – коментира говорител от Агенция за околната среда. – Всички найлонови чанти за многократна употреба трябва да се използват повторно, доколкото е възможно, за да се намали относителното им въздействие върху околната среда”.

Резултатите от проучването бяха посрещнати с радост от членовете на опаковъчната промишленост, които твърдят от години, че найлоновите торбички имат някои ползи за околната среда в сравнение с памучните. Остава любопитно защо това проучване се публикува едва сега, след като резултатите от него са били известни още преди една година.

Коментари по темата: „Еколози: Найлоновите торбички са по-зелени от хартиените”

добавете коментар...

  1. не на прибързаността

    Не на прибързаността. С тези найлонови торбички става същото, като с биогоривата.Изведнъж се оказа,че биогоривата са виновни за нарастване на цените на храните в световен мащаб. Същото е и с метана на кравите. Вместо да се оползотворява той се изхвърля и допринася за парниковия ефект.Същото е и с слънчевите и вятърни инсталации – има екологичен ефект, но далеч не еднозначен, ниско КПД,материалите с който се правят също замърсяват околната среда. Според мен бъдещото е на ядрената енергия и управлявания термоядрен синтез, както и подобряване на енергоемкостта във всички сфери.

  2. do Blah

    Подреди си приоритетите.
    Не може първо да съсипеш планетата изпомпвайки всичките и ресурси( енергийни и други), за да кажеш после, че си произвел нещо, което се разгражда по-бързо от онова другото дето му трябва по-малко ресурс първоначално.
    Апропо, така наречените найлонови торбички са напълно рециклируеми и по света хората си ги събират и рециклират.
    Само в най-богатата държава България всичкия този ресурс( не само торбчките, но кенове и стъкло и какво ли не) всичко отива на боклука и се прави ново от първична суровина.

  3. maxobg

    Пак са дали на якого много пари

  4. az

    ми това си го знаем,за какво пак изследвания…

  5. Blah

    По-зелени за производство и транспорт. Да ми кажат обаче като се скъса торбичката и като попадне на боклука колко време и трябва, за да се разгради? И да не забравят косвения ефект върху околната среда. Цифрите, господа, не са всичко!

Коментар