И Украйна получи желания домейн „.укр”

Още една държава получи национален интернет домейн на родния си език. Интернет регулаторът ICANN даде на Украйна желаното „.укр”, като така броят на страните с подобна привилегия нарасна на 25.

Още по темата:  
Нови усилия в подкрепа на "бг" домейна  
Ще кандидатстваме отново за "бг" домейн  
ICANN ни отказа регистрация на "бг" домейн  
Руснаците първи взеха кирилски домейн  
Заявихме "бг" името в ICANN, чака се отговорът  

В момента ICANN разглежда и други кандидатури по бързата процедура ccTLD Fast Track Process, която беше одобрена през октомври 2009 година на събрание на организацията в Сеул, Южна Корея.

Процедурата позволява на държавите да кандидатстват за национални интернет домейни, изписани на майчиния език, вместо на латиница. Заявката със стринг „.бг”, подадена от България през февруари 2010 година, беше отхвърлена, поради сходство с бразилския домейн „.br”.

В началото на тази година Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и организациите, които представят интернет общността в България, решиха да засилят диалога с ICANN с цел регистриране на „бг” за домейн на държавата ни на кирилица.

Експертите се обединиха около мнението, че след отказа на ICANN да регистрира „.бг” по бързата процедура, българската страна ще изчака втора възможност да кандидатства с желаното име.

МТИТС ще се обърне към Съвета по стандартизация на географските имена да предприеме действия за вписване на стринга „бг” в официалните списъци на ООН с кодове на държавите. Това ще бъде допълнителен аргумент в полза на желанието на България да регистрира тези символи и в интернет пространството на кирилица.

Коментар