Таблетите грабват 10% от пазара на ноутбуци

Таблет компютрите ще отнемат 10% дял от пазара на ноутбуци през настоящата година, прогнозира анализаторът от JPMorgan Марк Московиц, цитиран от electronista.com.

В идните две години таблетите ще грабнат още по-голям дял от купувачите на лаптопи. Още през 2010-а близо 19% от всички продадени таблети са били купени вместо лаптопи или нетбуци, през настоящата година този показател ще достигне 32,1%, а през следващата – 35,1%.

Ръстът в продажбите на таблети ще бъде стимулиран от операционната система Android 3 и новите модели iPad. Най-застрашени от тях са обаче нетбук компютрите.

Анализаторът на JPMorgan снижава прогнозата си за ръста на РС пазара от 9,5 на 7%. Мосоковиц очаква през 2011 година таблетите да отвоюват 10% от продажбите на ноутбуци.

Епълският iPad ще запази лидерството си на пазара за таблети, но не и абсолютно монополната си позиция, отстъпвайки значителна част на устройствата с Android. Все пак над 60% от продадените таблети през 2011 г. ще носят марката Apple, като през следващата година делът на iPad ще падне до около 45%.

Способността на Apple да работи с висока печалба обаче ще позволи на компанията да получи 60,5% от всички приходи на пазара за таблети през следващата година.

Коментар