Глобул е намалил със 7% въглеродните емисии

Мобилният оператор Глобул е намалил със 7% въглеродните си емисии през 2010 година, пестейки на околната среда 1862 тона парникови газове. Компанията измерва екологичния отпечатък от всички аспекти на дейността си и прилага комплекс от мерки за ограничаването му в рамките на дългосрочна стратегия за екологична устойчивост.

Ключов принос за спестените въглеродни емисии имат проектите за повишаване на енергийната ефективност в мрежата от базови станции на оператора, които са консумирали с 52% по-малко дизелово гориво и с 3,9% по-малко електроенергия, въпреки че общият им брой е нараснал с 5,3% в сравнение с 2009 г., съобщи операторът.

В резултат на усилията за насърчаване на отговорно поведение сред потребителите през 2010 г. 23% от абонатите на оператора не са ползвали хартиена фактура и 23% от презарежданията на предплатени b-connect ваучери са направени по електронен път. Благодарение на това, през изминалата година са спестени над 60 тона хартия, в сравнение с близо 20 тона през 2009 г.

Освен това през 2010 г. клиентите и служителите на Глобул и Германос са предали за рециклиране общо 2,8 тона мобилни телефони, батерии и аксесоари, което надвишава с близо 65% събраното през 2009 г. количество.

През 2008 г. операторът стартира дългосрочната си стратегия за екологична устойчивост Globul Green, а от септември 2010 г. започна сътрудничество с консултантите от denkstatt България с цел въвеждане на система за управление на околна среда.

През изминалата година Глобул е вложил 676 000 лв. за популяризиране и реализация на зелени инициативи и наскоро спечели наградата “Инвеститор в околната среда на 2010 г.” от Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

Коментар