Windows 8 – една ОС за настолни РС, лаптопи и таблети

Операционната система Windows 8 ще излезе на пазара през втората половина на 2012 година. По-точно, следващата ОС на Microsoft се очаква в периода между края на юли и началото на септември, преди началото на учебната година, съобщи Блумбърг, позовавайки се на осведомен източник.

 
Стив Балмър вече загатна за възможностите на Windows 8 – следващата ОС ще работи еднакво добре и на РС, и на таблети с ARM процесор

 

За първи път официална информация за Windows 8 беше изнесена през януари т.г. на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас. Microsoft е възприела тригодишен цикъл на обновяване на своята ОС, а актуалната в момента версия Windows 7 се появи през октомври 2009 г., което означава че през есента на 2012 трябва да излезе „осмицата”, както пише и Блумбърг.

Windows 8 е особено важна по две причини. Първо, неотдавна главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър заяви, че следващата версия на Windows ще стане най-рисковият продукт в портфолиото на компанията. На второ място, Windows 8 ще бъде първата ОС, еднакво пригодна и за настолни РС, и за лаптопи, и за таблети. За разлика от Microsoft, конкурентът Apple не отнася таблетите към традиционните компютри и използва различни операционни системи за двете категории устройства.

И по-рано Microsoft се опита да адаптира Windows към таблет компютрите, но не постигна желания резултат. Windows 7 се оказа твърде тежка система за устройства, които се нуждаят от по-дълго време за автономна работа. Версията Windows Embedded Compact 7, която поддържа мултитъч екрани, не изглежда засега като сериозен конкурент на Apple iOS или Google Android.

  Още по темата:
  Windows 8 ще предложи много нови идеи
  Бета версия на Windows 8 излиза през септември
  Windows 8 ще поддържа ARM процесори
  Windows 8 с акцент и върху игрите
  Windows 8 може да има 3D интерфейс

Ето защо Microsoft ще добави в следващия Windows поддръжка на процесори с архитектура ARM, които са в основата на повечето таблет компютри. Това би трябвало да реши проблема с голямата консумация на електроенергия.

Същевременно, Microsoft разполага с много силно развита екосистема за разработка на приложения и единственото, върху което компанията трябва да поработи, е интерфейса на бъдещата платформа, като тази задача може да бъде прехвърлена и на производителите на устройства.

Ако действително Windows 8 излезе през есента на 2012-а , то това ще бъде две години след появата на таблета iPad. Преди броени дни Apple пусна второ поколение на своя топ продукт и обяви нова версия на операционната система iOS. Можем само да гадаем докъде ще е стигнало развитието на iPad и Android таблетите към септември 2012 г., когато ще дебютира Windows 8.

Коментар