ИТ системите на САЩ преминават в облака

Правителството на САЩ поема курс към облачен модел на компютърна обработка. Новата стратегия предвижда една четвърт от ИТ бюджета на федералните ведомства, който възлиза на 80 милиарда долара, да бъдe изразходвана за облачни изчисления, съобщи eweek.com.

И в момента се реализират няколко значими облачни проекта в правителствените структури на САЩ, но в по-голямата си част те са свързани с преместване на електронната поща в облака.

През януари т.г. федералната хазна пренесе собствения си сайт на облачната платформа Amazon EC2, като досега не са наблюдавани проблеми със сигурността или стабилността в работата на сайта.

Министерството на вътрешните работи пък създаде частен облак, в който ще бъдат поместени 100 000 електронни адреса на служители от различни подразделения. Пускането на новата платформа е планирано за 2012 година. Подобен проект реализира и администрацията на общите услуги, с цел да пести по 15 милиона долара в следващите пет години.

Министерството на селското стопанство вече мигрира успешно 120 000 електронни адреса в облака. Решението се базира на продукти на Microsoft, вкл Exchange Online, SharePoint Online и Office Communications Server Online, а инфраструктурата е предоставена от компанията Unisys.

Федералният ИТ директор Вивек Кундра планира още по-значими облачни проекти. Целта е федералното правителство постепенно да премине от управление на собствени системи към модел на ползване на услуги.

Коментар