Google влиза в бизнеса със застраховки срещу времето

Поделението Google Ventures и рисковият капиталист от Силициевата долина Винод Хошла са инвестирали $42 милиона в новостартираща фирма, основана от бивши служители на интернет гиганта, която помага на фермерите да се застраховат срещу загуби в резултат на все по-непостоянното време.

 
Винод Кошла и Google Ventures наливат средства в WeatherBill, чийто екип от софтуерни инженери и климатолози обобщава данните за времето от различни източници, а след това продава застраховки въз основа на статистически анализ

 

Khosla Ventures и Google Ventures заедно с други инвеститори наливат средства в WeatherBill, чийто екип от софтуерни инженери и климатолози обобщава данните за времето от различни източници, а след това продава застраховки въз основа на статистически анализ, съобщи GreenTech.bg.

WeatherBill – основана от бившите служители на Google Дейвид Фридбърг и Сираж Халик – твърди, че глобалната земеделска продукция на стойност 3 трилиона долара годишно е все по-сериозно изложена на риск заради непредсказуемите колебания на времето.

2010 година, през която екстремни метеорологични условия причиниха опустошителните наводнения в Пакистан, Китай и Австралия и горещата вълна в Русия, е най-топлата в историята заедно с 1998 г. и 2005 г., според Организацията на обединените нации. Група от експерти-климатолози при ООН казва, че времето ще става все по-крайно в 21-ви век и това ще засегне всичко – от храната до водоснабдяването.

„Повече от 90 на сто от загубите на реколта се дължат на неочаквани промени във времето, а изменението на климата увеличава честотата на екстремните метеорологични събития“, казва главен изпълнителен директор Фридберг.

Фирмата стартира през 2010 г. с основния си продукт – Тотална застраховка за времето, която се изплаща на клиента автоматично въз основа на метеорологичните условия. Финансирането ще подкрепи WeatherBill при разработване на нови продукти и разширяване на бизнеса й в САЩ и чужбина.

Залогът от Хошла и Google идва в момент, когато рисковото финансиране в “зелени” компании се забавя. Инвестициите в чисти технологии спаднаха в световен мащаб с 30% през третото тримесечие, особено в областта на соларните системи.

Коментар