Виваком иска преходен период за новото номеронабиране

Операторът Виваком настоява за преходен период на едновременно избиране с код и без код. Както е известно, от днес започва постепенното въвеждане на т. нар. закрито номеронабиране. Според изискването на КРС, при провеждане на градски разговор абонатите на фиксираната услуга ще трябва задължително да избират от стационарните си телефони с 0 и кода на населеното си място.

Виваком настоява това ограничение да не бъде въвеждано веднага, а след преходен период от поне 6 месеца, през който абонатите да имат възможност да набират телефонни номера и по двата начина – с префикс и код, и директно. „След изтичането на този период и след разговори с КРС да бъде взето решение с оглед създаване на най-малко затруднения за клиентите”, настоява още Виваком.

Операторът твърди, че изпълнява изискванията за преносимост, включително на абонати на аналогови централи, като паралелно с това няма проблем КРС да предоставя нови абонатни номера (започващи с 0 и 1 на други оператори). Непроменен остава и начинът на избиране на телефони за спешни повиквания -112, 150, 160 и 166.

Виваком уверява, че предложението за преходен период по никакъв начин няма да повлияе на цените на разговорите. В сила остават и всички останали преференции за градски разговори и разговори през фиксираната мрежа на телекома. Това са – разговори с цяла България на цена от 0 стотинки на минута след първоначалната цена от 11 ст., през половината денонощие в часовете от 20.00 вечерта до 8.00 сутринта и целодневно през събота, неделя и официалните празници.

Коментар