Ubuntu без специална нетбук версия в бъдеще

Разработчикът Canonical обяви, че в бъдеще няма да поддържа отделна версия на операционната система Ubuntu за нетбуци. През април се очаква дистрибуцията 11.04, която ще може да се използва на компютри с всякакъв форм-фактор, вкл. настолни, лаптопи и нетбуци.

Това е възможно, благодарение на нова графична обвивка Unity, която адаптира интерфейса на операционната система към екрани с различни размери и резолюция. За първи път технологията беше внедрена през миналата година в Ubuntu Netbook Edition 10.10.

Canonical подчертава, че с версия 11.04 не излиза от пазара на нетбуци, а просто желае да опрости своето продуктово портфолио. Компанията не вижда причини да се оттегли от нетбук сегмента, тъй като по нейни данни именно нетбук версията на Ubuntu е най-популярна.

В момента са достъпни три дистрибуции на операционната система с отворен код – Ubuntu Desktop Edition, Netbook Edition и Server Edition. Версия 11.04 ще сложи край на разграниченията по тип на компютрите – потребителите ще си свалят Ubuntu 11.04, а системата сама ще се адаптира според размера на екрана.

по темата: „Ubuntu без специална нетбук версия в бъдеще”

добавете коментар...

  1. Viktor

    Няма да е точно така.Ще се слеят само десктоп и нетбук версии, като сървърната остава незасегната.При инсталация на десктоп варианта, Unity(новия shell) ще разпознава върху какво е инсталирана системата(десктоп или нетбук).Като основната разлика ще е в това как се стартират програмите.При нетбуците някои приложения ще се стартират автоматично на цял екран.Сървърната версия няма да разполага с новия shell, т.е. ще е наличен само класическия десктоп.

  2. Blah

    Ясно, Дух, благодаря!

  3. Ghost

    По-скоро избираш отначалото дали десктоп или сървър, после ако е десктоп си избира дали да е за netbook или PC

  4. Blah

    Не става ясно от статията, дали ще се слеят трите дистрибуции или ще има сливане само между Desktop и Netbook версиите? Май ще е второто…

Коментар