И по-малки фирми вече купуват авангардни сторидж технологии

Не само големите корпоративни потребители, но и по-малки фирми се насочват към най-модерните решения за съхранение на информация, стана ясно днес от пресконференция на EMC в София.

Константин Стоилов, мениджър на EMC за България, очаква ръст в продажбите на сторидж решения за малкия и среден бизнес

Едно от направленията, в които се очаква ръст не само в световен мащаб, но и на нашия пазар, е това на системите за защита от загуби чрез технологията на дедупликация (намаляване на обема на данните, които се съхраняват), заяви Константин Стоилов, мениджър на ЕМС за България.

Устройства, снабдени с тази технология, вече се купуват и от по-малки фирми в България, а не само от корпоративни потребители, разкри Стоилов.

„В България основните ни клиенти са телекомите, държавните институции, вече имаме и някои нови клиенти от банковата сфера. Очакваме през тази година много съществен ръст в сегмента на малкия и средния бизнес”, уточни мениджърът.

Корпорацията EMC, лидер на сторидж пазара, отчете 17 милиарда долара приходи за 2010 г. и 21% ръст спрямо предходната година. Тези показатели съществено изпреварват средния ръст на пазара на системи за съхранение на информация. Константин Стоилов цитира данни от публикуваното преди дни годишно проучване на IDC, според което за 14-та поредна година ЕМС е лидер в категорията външни системи за съхранение на информация.

ЕМС бележи 14,8% ръст в сегмента на софтуера за сторидж спрямо предишната година, докато общо за пазара този показател е 10,3%. Компанията е лидер и на пазара на софтуер за управление на сторидж-инфраструктурата с 32,2% дял през 2010 г. и около два пъти по-висок ръст спрямо предходния период. Като цяло, компанията е номер едно в софтуера за сторидж с 24 на сто дял от пазара, сочат данните на IDC.

“Високият ръст тук се дължи на технологията EMC Fast – концепция, прилагана към повечето сторидж платформи на компанията през 2010 година и с чиято помощ се постига интелигентно управление на производителността и ефективността на системите”, коментира Стоилов.

Ришар Регуцки, регионален мениджър на EMC , представи част от новите продукти на компанията, обявени през януари

Най-големият анонс в историята на компанията бе направен в началото на годината, когато бяха представени повече от 40 различни решения. Преобладаващата част от тях са предназначени за малки и средни фирми.

EMC въвежда у нас две нови бекъп системи от корпоративен клас, анонсирани през януари т.г. Те идват с нова версия на операционната система и подобрена сигурност. Напълно нова е платформата Data Domain, осигуряваща висока степен на скалируемост, обясни Ришар Регуцки, регионален мениджър, отговарящ за партньорските канали в  ЕМЕА East.

Нова за нашия пазар е и фамилията VNX-продукти, също анонсирана през януари. Продуктите, включени в нея, са три пъти по-бързи, три пъти по-ефективни и три пъти по-лесни за управление и използване, каза Светослав Толев, консултант в ЕМС. Той обърна внимание и на факта, че все по-тясната интеграция между физическите и виртуалните масиви улеснява управлението и наблюдението на системата.

“Три са компонентите, които правят много успешни новите решения от VNX-портфолиото – виртуализация, стандартизация и автоматизация. Тези характеристики вече са налични и в системите от ниския и средния клас”, допълни Стоилов.

Коментар