Google добавя WebM видео към IE9

Google пусна плъгин за поддръжка на WebM видео в новия браузър Internet Explorer 9 на Microsoft. Добавката все още е със статус на предварителна версия и може да има някои недостатъци, посочват от разработчика.

Стандартно, IE 9 не поддържа отворения видеокодек WebM, като вместо това Microsoft разчита на H.264. Видеоформатът WebM бе пуснат от Google под открит лиценз през май 2010 година като алтернатива на H.264. Очакваше се той да се превърне в де факто стандарт за възпроизвеждане на видео в браузъри с поддръжка на HTML5.

Microsoft и Apple обаче не осигуриха поддръжка на WebM в своите браузъри Internet Exlorer и Safari. Google, от своя страна, заплаши, че ще отстрани H.264 от браузъра Chrome и пусна плъгин за възпроизвеждане на WebM в IE и Safari.

Mozilla и Opera Software също заявиха, че ще поддържат изключително формата WebM в совите браузъри Firefox и Opera. Това подтикна Microsoft да пусне разширение за Firefox, което осигурява поддръжка на H.264 под Windows.

Засега войната на видеоформатите касае слабо потребителите. Тя се води по-скоро за умовете на разработчиците, тъй като видеотаговете HTML5 все още са твърде рядко използвани. Дори Google поддържа по подразбиране Adobe Flash в своята популярна видеоуслуга YouTube.

Даунлоуд: WebM плъгин за IE9

Коментар