Охранителите са 6 пъти повече от ИТ кадрите

Преди 22 години страната ни разполагаше с малко под 200 изчислителни центъра, около 150 000 инженери, програмисти, научни и развойни кадри. Имаше технологични институти, фабрики за чипове и компютри, с една дума – имаше индустрия. Днес обаче охранителите са повече от ИТ специалистите, пише блогът на CBN.

Преди промяната от 1989 година страната ни беше една от десетте в света, в която се произвеждаха субсидирани и с много лошо качество, но работещи PC, мейнфрейм и системи от среден клас, твърди дискове, дори и принтери, а китайците правиха химикалки, припомнят анализаторите.

„Старите кучета” положиха основите на работещите и до днес супер важни национални информационни системи – пенсии, данъци, финанси, държавно управление, полиция, армия, застраховане, митници, телефони, фирмени регистри, комунален сектор и още много невидими, но важни за човека, бизнеса и държавата информационни ресурси.

Днес ситуацията е коренно различна. Охранителите с лиценз са шест пъти повече от заетите в ИТ сектора. Дотук се стигна, заради липсата на държавна стратегия и политика, на браншова стратегия и политика, професионални регистри, образователна стратегия, приемственост между поколенията и редица други фактори, посочиха от CBN.

Коментари по темата: „Охранителите са 6 пъти повече от ИТ кадрите”

добавете коментар...

  1. Бат Илия

    Е, хайде сега манипулаций. Дори и във времето което с носталгия ни припомнят, съм бил в основно и средно училище и какво да ви кажа, 20 до 30 % от учениците схващаха нещо. Хайде в средното ми (техникум) стигаха до 40%. Но това след пресейване на десетки основни училища. Няма как останалите да се включат в ИТ индустрията нали.

    А всъщност по-голямата част от работната сила е все още възпитаник на онези хубави времена. Родените и учили след 1991 сега са на 20 нали. Така, че тази статия доказва точно обратното на това което твърди.

    CBN пропуска да каже и това, че, че фабриките за чипове и пр. такива съществуваха благодарение на група от МЕИ-то дето успяха да остъргат и копират едни корейски процесори (мисля, че бяха Ciryx), както и цялата конфигурация. И понеже корейците (южните естествено) не можеха да гъкнат зад желязната завеса за права и пр. и всичко вървеше по мед и масло.

  2. petrof

    Ami kato ni upravlyavat milicioneri,estestveno che ohranitelite shte sa 6 p poveche ot IT specovete…….

Коментар