Щатски съд призова за два часа Стив Джобс

Шефът на Apple Стив Джобс ще трябва да се яви на изслушване в съда, макар и в момента да е в отпуск по болест. CEO-то ще дава показания в рамките на антимонополно дело срещу компанията, започнало още през 2005 година, съобщи CNET News.

Адвокатите на Apple остро са протестирали срещу подобно искане, но така или иначе Стив Джобс ще трябва да бъде разпитан в съда за не повече от два часа.

Apple е обвинена в монополизация на пазара за цифрова музика. Преди 6 години компанията блокира възможността за възпроизвеждане на купени от iTunes песни на устройства, различни от епълките. Освен това, след обновление на софтуера, iPod престана да възпроизвежда файлове, придобити от външни за Apple магазини.

От есента на 2009 година iTunes предлага музика без цифрова защита. Въпреки това претенциите на групата ищтци не бяха удовлетворени.

По-рано тази година Стив Джобс излезе в отпуск по болест. Все пак той продължава да участва в някои важни инициативи на Apple. Така например, лично Стив Джобс представи новия iPad 2. Също така се появиха информации, че CEO-то е бил на среща на ИТ бизнеса с президента Обама.

Колкото и харизматичен да е, Стив Джобс има немалко врагове. Наскоро той беше нападнат остро от Джон Бон Джови. Легендарният рокаджия обвини Джобс в „убийство” на музикалната индустрия. Според него, високата популярност на онлайн услугата iTunes е лишила хората от вълшебното усещане при покупка на музикални записи.

Коментар