Чипсети на AMD вече поддържат USB 3.0

Два чипсета на AMD за персонални компютри са получили сертификация за стандарта USB 3.0, съобщи форумът по внедряване на USB (USB-IF). Това е важна стъпка за утвърждаване на високоскоростния стандарт, тъй като досега само решения от външни компании осигуряваха поддръжка на USB 3.0 за платформите на Intel и AMD.

Сертифицирани са чипсетите AMD A75 FCH (известен още с името  Hudson-D3) и AMD A70M FCH (Hudson-M3). Те са предназначени съответно за настолни и мобилни персонални компютри с ускорен процесор AMD Llano, който обединява на един силициев кристал CPU и GPU.

Всеки от двата чипсета поддържа до четири порта USB 3.0 SuperSpeed с максимална теоретична скорост за предаване на данни 4,8 гигабита в секунда, което е 10 пъти повече спрямо USB 2.0.

Наскоро Intel представи собствен високоскоростен интерфейс Thunderbolt, което предизвика съмнения у индустрията, че процесорният гигант ще загърби стандарта USB 3.0. Intel обаче твърди, че двата интерфейса ще съществуват едновременно, и обещава да вгради USB 3.0 поддръжка в чипсетите си.

Коментар