ЕК обяви конкурс за име на нова научна програма

Започва надпревара за измисляне на име на новата програма за научни изследвания и иновации на ЕС, съобщи днес Европейската комисия. Изследователите, инженерите, предприемачите, изобретателите, студентите и всички други креативни хора могат до 10 май да подават предложения за подходящо, привлекателно и запомнящо се име за новата програма, която ще започне след 2013 г.

Комисията предлага по-интелигентен начин за подпомагане на изследователите и изобретателите в Европа, за да се даде допълнителен тласък на високите научни постижения и да се спомогне за това добрите идеи да достигат до пазара и да водят до устойчив икономически растеж и нови работни места.

Новата програма ще се основава на „Общата стратегическа рамка“ и ще бъде предмет на различни видове финансиране, събрани заедно по последователен и гъвкав начин. Това ще направи възможно по-доброто координиране на финансирането на научните изследвания с намиране на отговор на глобалните предизвикателства, както и с извършване на основен принос към цялостната стратегия на ЕС „Европа 2020“.

Ще бъде премахната излишната бюрокрация и участието ще бъде улеснено. Затова Комисията търси ново име и с помощта на изтъкнато жури ще състави списък с възможни имена измежду получените предложения. След това те ще бъдат поставени на гласуване по интернет.

Предложения за новото име могат да се подават онлайн до 10 май 2011 г., като на уеб адреса могат да бъдат намерени и условията за участие. Международно жури ще избере три предложения, които да бъдат поставени на обществено гласуване по интернет

Избраното име ще бъде обявено от комисар Гейгън-Куин на 10 юни в Брюксел по време на заключителната конференция на текущото допитване относно Общата стратегическа рамка. На печелившия ще бъде предоставено пътуване с платени разноски, за да се присъедини към Европейската конференция за иновации, която ще се състои в Брюксел в края на годината.

Коментар