Излезе мобилен Celeron с архитектура Sandy Bridge

Intel пусна на пазара първия си Celeron процесор за лаптопи с архитeктура Sandy Bridge. Чипът се явява евтина версия с орязани характеристики на новите Core i3, i5 и i7 процесори.

 
Двуядреният Celeron B810 има интегрирано графично ядро и консумира 35 вата  

Двуядреният Celeron B810 работи на тактова честота 1,6 GHz, има 2 MB кеш памет и консумира 35 вата електроенергия. Процесорът струва 86 долара в количества по 1000 бройки.

Чиповете Celeron се използват в евтини ноутбуци, предназначени за работа с документи, сърфиране в интернет и други не особено натоварващи задачи. Eдноядреният Celeron се вгражда в ноутбуци от най-ниския ценови клас и диагонал на екрана до 15,6 инча, където се конкурира с чиповете V и Sempron на AMD.

Новият Celeron B810 има интегрирана графика, подобно на Core i3, i5 и i7, които се използват в последните модели ултрапортативни ноутбуци на водещите производители. На Celeron обаче липсват някои функции на Core линията, като например Turbo Boost 2.0.

Производителите на компютри все още не са представили модели с новия Celeron. Като цяло, масовото пускане на лаптопи със Sandy Bridge закъсня, тъй като след първата вълна подобни модели се разбра за проблем с чипсета. Intel беше принуден да спре производството, докато не отстрани дефекта.

Коментар