Японски гиганти създават стандарт за 3D очила

Няколко от най-големите японски компании разработват съвместно стандарт за 3D очила. Инициативата бе обявена от Panasonic и Xpand 3D, а по-късно в групата M-3DI влязоха Hitachi, Mitsubishi, Seiko Epson и View Sonic.

Целта на групата е да създаде стандарт за 3D очила с активни затвори, които да са съвместими както с телевизори, така и с компютри и домашни проектори.

В идеалния случай, технологията ще позволи да се използват едни и същи очила с всяко оборудване и дори те ще са подходящи за триизмерни киносалони, съобщи еlectronista.com.

Частите за очилата ще бъдат доставяни от Funai, Hisense и SIM2. Засега не е известно дали на производителите ще се наложи да адаптират съществуващите очила по стандарта M-3DI.

Новият проект се явява конкурентен на инициативата 3DTWG (3D Technologies Working Group), поддържана от асоциацията за потребителска електроника (Consumer Electronics Association). Групата бе създадена по-рано, но не получи широка подкрепа от участниците на пазара – в нея не влизат LG, Samsung или Sony, но въпреки това 3DTWG има големи шансове за успех, според анализаторите.

3D очилата са препъни камък за бързото разпространение на триизмерната телевизия. Повечето проучвания са категорични, че необходимостта да носят очила отблъсква потребителите от 3D технологията.

Коментар