Google изкупува патенти, пази Android и Chrome

Google ще изкупи около 6 хиляди патента от компанията Nortel, която е в процедура на фалит. Целта на интернет гиганта е да защити от посегателства, свързани с права върху интелектуална собственост, своите продукти Android и Chrome.

Според официална информация, на Google е предложено да плати $900 милиона, за да притежава въпросните патенти, като за целта е подписано специално споразумение с Nortel.

3400 от общо 6-те хиляди патента са издадени извън пределите на САЩ и касаят мобилни технологии от четвърто поколение (4G), оптично предаване на данни, предаване на глас, достъп до интернет, предоставяне на услуги, полупроводникови компоненти и др.

Списъкът обхваща практически целия комуникационен отрасъл и прилежащите му сегменти, вкл. интернет търсенето и социалните мрежи, поясняват от Nortel.

Предлагаме безпрецедентна възможност за придобиване на едно от най-обхватните портфолиа от патенти, обявявани някога за продажба – се казва в официалното изявление. Очаква се аукционът да се състои през юни тази година, като сделката по продажба подлежи на одобрение от американския съд и съда в Канада.

В момента се вихри истинска патентна война във високите технологии. Често оръжия в ръцете на компании и отделни личности са патенти за технологии, в частност за софтуер, които те никога не са изобретили. Предявяват се обаче претенции за космически компенсации, което в крайна сметка спъва развитието.

Патентното портфолио на Nortel ще помогне на Google да намали броя на исковете и по-ефективно да се бори с компании, които предявяват фиктивни права върху интелектуална собственост. Подобни действия затрудняват развитието на отворени проекти като Android и Chrome.

Коментар