САЩ изнасят ключови системи в облака

Американската държавна администрация реализира мащабен план за реформа на ИТ системите си. В момента се изпълняват т.нар. „25 точки” от плана, съгласно който всеки орган на изпълнителната власт трябва да пренесе задължително три приложения в облака.

Работите по проекта бяха огласени наскоро от федералния CIO Вивек Кундра по време на форум за облачни изчисления, организиран от Националния институт за стандарти и технологии. Някои градове, вкл. Лос Анджелис и Чикаго, преминават към облака по собствена инициатива.

Правителственият сектор изразходва твърде много време за управление на сложна инфраструктура вместо да се занимава с дейности, които са по-важни в момента, коментира Кундра. Той дава за пример традиционните ERP системи – те са твърде сложни за експлоатация, което заставя държавните ведомства да се обърнат към облачната алтернатива.

Според Кундра, опасенията за сигурността, породени от пренасяне на приложенията в облака, са преувеличени. И в момента над 4700 системи на федералното правителство са създадени от външни разработчици по модела на аутсорсинг, при който вече има дългогодишна съдебна и договорна практика, приложима и при облачния модел.

Съществуват обаче и някои специфични проблеми с облака, като например необходимостта от регулиране на правния режим при трансгранично предаване на данни. САЩ вече работят по решаване на този проблем съвместно с Европейския съюз и редица международни организации.

Коментар