Повече работни и стажански места в Дни на кариерата

След две години на криза икономиката бавно, но сигурно се възстановява, твърдят от JobTiger.bg, посочвайки увеличения брой фирми, записали се за участие в Националните дни на кариерата. За първи път от две години форумът отбелязва ръст.

130 компании от цялата страна участваха в най-голямата среща на търсещите и предлагащите работа в България. Повече са и работните и стажантски места, които бяха предложени на студентите и младите специалисти. Броят на посетителите също отбеляза ръст и достигна 16 550 души.

Традиционно форумът среща работодатели с млади специалисти и студенти и дава възможност на младите хора да намерят работа или стаж в отговор на нуждите на бизнеса от квалифициран и мотивиран персонал.

Почти във всички градове има увеличение в броя на представените фирми и броя на посетителите, но наблюденията на JobTiger показват голяма разлика в подготовката и мотивацията за участие във форума на студентите в различните градове.

Както и в предните години, най-голям интерес от бизнеса и най-мотивирани и подготвени студенти се наблюдават в големите градове (София, Варна, Пловдив), както и в Свищов. Тенденция на подобрение има и в Бургас. По-слаба мотивация и подготовка показват младите хора във Велико Търново и Русе.

Съществена роля в организацията на Дните на кариерата играят университетските кариерни центрове и университетските ръководства. Това са фактори, които пряко влияят върху организацията и протичането на форума.

През годините всеки шести посетил Дните на кариерата е получил предложение за работа или стаж, като дори са оставали и незаети стажантски места, твърдят от JobTiger.

Коментар