Нова Atom платформа работи с различни ОС

Процесорната платформа Intel Atom с кодово наименование Oak Trail вече е достъпна на пазара, обяви производителят. Устройства, базирани на нея, ще започнат да се появяват от месец май и през цялата 2011 година.

Над 35 иновативни дизайни на таблети и хибридни устройства от компании, сред които Fujitsu, Lenovo, Razer и др., ще разчитат на Oak Trail и разнообразни операционни системи.

 
Atom Z670 идва с чипсет Intel SM35 Express Chipset, който предоставя дизайн без съдържание на олово и халоген  

В допълнение, на Intel Developer Forum в Пекин компанията ще покаже първи подробности за своята 32-нм платформа Atom от следващо поколение с кодово име Cedar Trail. Това решение ще помогне за появата на нова вълна от дизайни на безвентилаторни нетбуци, без загряване и тихи, на базови десктоп и моноблок компютри.

"Ускоряваме продуктовата линия Intel Atom, за да се движим по-бързо от Закона на Муур", заяви Дъг Дейвис, вицепрезидент и генерален директор на подразделението за нетбуци и таблети в Intel.

Новият процесор Atom Z670, част от платформата Oak Trail, предоставя подобрен видеоплейбек, бързо сърфиране в интернет и по-дълъг живот на батерията. Поддържа 1080p видео, HDMI и Adobe Flash.

Atom Z670 позволява приложенията да работят с разнообразни операционни системи, вкл. Android, MeeGo и Windows. Тази уникална гъвкавост предоставя както нови изживявания, така и по-голям избор, когато става дума за дизайни на таблети и хибридни устройства, които комбинират най-добрите качества на нетбуците и таблетите.

Платформата позволява също така проектиране на по-малки, по-тънки и по-ефективни устройства, тъй като интегрираната графика и контролерът на паметта са разположени в един чип с процесора. Той, от своя страна, е с 60% по-малък от предишните поколения и осигурява издържливост на батерията в продължение на цял ден.

Atom Z670 идва с чипсет Intel SM35 Express Chipset, който предоставя дизайн без съдържание на олово и халоген, високоскоростен USB 2.0 и Intel HD Audio за домашно кино.

Новата платформа е подходяща и за приложения в търговията на дребно, медицината и индустрията. Решения като мобилните клинични асистенти позволяват на медицинския персонал директно да въвежда данни в електронните досиета на пациентите, за да се избегне използването на диаграми на хартия. Това може да доведе до намаляване на грешките и употребата на хартия, както и до по-висока производителност.

В допълнение, към Atom Z670 се предлага и Atom Z650 за вградени устройства със 7-годишен жизнен цикъл, поддържащ операционните системи Windows и MeeGo.

Базирана на 32-нм процесорна технология на Intel, платформата Cedar Trail подобрява графичните възможности, вкл. с поддръжка за Blu-ray 2.0, специална медия машина за пълен 1080p плейбек и допълнителни опции за дигитален дисплей – HDMI и DisplayPort. Новите характеристики ще включват Intel Wireless Music, Intel Wireless Display, PC Synch и Fast Boot.

Усъвършенстванията, направени при потреблението на енергия и TDP, ще позволят дизайни без вентилатори с по-дълъг живот на батерията. Това означава по-добра акустика, без жуженето на вентилатора и подобрена здравина и естетика на дизайна.

В момента Intel изпраща мостри от Cedar Trail на всички основни производители на оригинално оборудване (OEM и ODM). Потребителите могат да очакват новото поколение иновативни мобилни и десктоп дизайни, базирани на Cedar Trail, през втората половина на 2011.

по темата: „Нова Atom платформа работи с различни ОС”

добавете коментар...

  1. Tanton

    високоскоростен USB 2.0 или високоскоростен USB 3.0?

Коментар