Представиха проектирането и внедряването на ГИС за нуждите на НКЖИ

На 5 април 2011 г., в конферентна зала на Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) се състоя представяне на успешно изпълнения неотдавна проект за внедряване на цялостна Географска информационна система (ГИС) за нуждите на националната компания.

Със стартиране на реформите в НКЖИ и необходимостта от синхронизиране на информационната система на компанията с тези на страните-членки на ЕС, се поставя въпросът за изграждането и внедряването на цялостна (ГИС). Решението идва от Консорциум „Еврогеорейл”, в който вземат участие фирмите „Контракс” ЕАД, „ЕСРИ България” ООД, „Лирекс БГ” ООД, „Евросенс” ЕООД, „Геокад-93” ЕООД и „Геотехинженеринг” ООД.

Непосредствените цели на проекта са:

– Проектиране, изграждане и внедряване на ГИС.

– Заснемане на железопътната инфраструктура и нейните елементи.

– Разработване и доставка на софтуер.

– Доставка на хардуер.

Активностите по „Проектиране и внедряване на Географска информационна система за нуждите на НКЖИ” стартират през м. май 2009 г. и завършват през м. ноември 2010 г. Проектът е финансиран по Oперативна програма „Транспорт” чрез Европейския фонд за регионално развитие и преминава през четири основни етапа:

Етап I – Проектиране на ГИС

– Етап II – Заснемане на железопътната инфраструктура

– Етап III – Изграждане на ГИС

– Етап IV – Внедряване на ГИС

Нуждата от ГИС е породена от необходимостта за по-ефективно изпълнение на задълженията на НКЖИ като инфраструктурен мениджър. Конкретните задължения на националната компания са:

Подобряване на ефективността на железопътната, комуникационната и информационната инфраструктури на НКЖИ и тяхното управление.

– Подобряване на оперативната съвместимост на националната железопътна система чрез достигане на нормите и стандартите на железопътния транспорт в ЕС.

– Изграждане на информационна система, синхронизирана със системите на страните членки на ЕС, за интегрирано управление и възможност за обмен на информационните потоци.

– Въвеждане на информационна система за стандартизация и интеграция на пространствена информация в системата на ЕС съгласно Директива 2007/2/ЕО (INSPIRE).

– Директива 2008/57/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 17.06.2008 г. относно оперативната съвместимост на железопътната система в рамките на Общността.

– Регистър на инфраструктурата, съгласно чл. 35 от Директива 2008/57/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 17.06.2008 г.

Системата е защитена, достъпна е само от корпоративната мрежа на НКЖИ и е с различни нива на достъп от служителите. Освен това, ГИС позволява и извършването на множество видове справки – ежедневни, седмични, месечни и т.н., които до момента отнемаха седмици и дори месеци.

С внедряването на ГИС, НКЖИ има възможност за попълване на цялата информация в електронен вид, за всички характеристики на отделните обекти и елементи, на имотите, като всичко това е и геореферирано, т.е. с много голяма точност се знаят всички данни в географски координати. Това е от особено значение за компанията, заради предмета на работата й – предоставянето на услуги на жп оператори за превоз на пътници и товари, отстраняването на аварии, извършването на планирани ремонтни дейности и не на последно място – модернизирането на жп линиите. Последното включва изпълнение на инфраструктурни проекти, финансирани от европейските фондове, с цел повишаване на безопасността на превозите и увеличаване скоростта на движение.

Коментар