Google инвестира в мащабен слънчев проект

Ivanpah ще генерира енергия за нуждите на 140 хиляди семейства

Интернет гигантът Google планира да участва в строежа на най-голямата в света слънчева електроцентрала. Компанията ще инвестира $168 млн. в проекта, съобщи GreenTech.bg.

Слънчевата централа ще бъде разположена в Калифорния. Наречена Ivanpah, тя ще генерира енергия за нуждите на 140 хиляди семейства, става ясно от официалния сайт на проекта.

Googlе ще насочи инвестиции към компанията BrightSource Energy, която разработва и строи електроцентрали в калифорнийската пустиня Мохаве.

Най-голям инвеститор в проекта е NRG Energy Inc., която ще вложи 300 милиона долара в централата. Ivanpah ще стане първата “зелена” комерсиална електростанция, способна да доставя на потребителите чиста и нескъпа енергия в големи количества.

Проектът Ivanpah се състои от три независими слънчеви топлоелектростанции, всяка с по 170 хиляди огледала, наречени хелиостати. Огледалата насочват слънчевата светлина към бойлери, разположени на върха на 137-метрова кула, нагрявайки водата до 538 градуса. Парата завърта турбини, които произвеждат електричество.

Ivanpah ще има мощност 392 мегавата, което я превръща в най-голямата слънчева електростанция в света. Централата ще увеличи два пъти комерсиалното производство на енергия от слънцето в САЩ.

Очаква се Ivanpah да разкрие 100 нови работни места по време на строителството и още 86 при завършване на проекта през 2013 година. За 30 години работещите в нея ще изкарат $650 милиона.

Коментари по темата: „Google инвестира в мащабен слънчев проект”

добавете коментар...

  1. ФИЛИП

    Те и сега компаниите управляват света.Но не явно и директно като по филмите-просто инвестират когато , където и в когото трябва , и после прибират парсата…

  2. MNSP

    Може и по-добра да се управлява света тогава. Сега като храним толкова много политици и чиновници, да не би нещата да са ОК?

  3. Rado

    Google …. продължава да прави чудеса!!! Просто се надявам да не стане както става по филмите …. а именно, че след време компаниите да управляват света!

Коментар